Hopp til innhold

Vil dele ut angrepiller på skoler

Helsesøster mener at angrepillene er for dyre for de yngste ungdommene.

Angrepille
Foto: FINDLAY KEMBER / AP

Det selges mange tusen pakker angrepiller i måneden bare i Hordaland.

– Vi ser at det ofte er de over 20 år som bruker angrepiller. Dette er en medisin som er dyr, derfor er det ikke så mange av de unge tenåringene som bruker dem, sier gruppeleder for helsestasjonen for ungdom i Bergen Agnes Giertsen.

Hun mener de yngste velger det som er billigst og aller helst gratis. I tillegg må de på apoteket for å få tak i dem, det gjør at hun nå ønsker at de skal kunne dele dem ut på skolen.

Føler seg trygge

– Får de disse tablettene på skolen så kan vi snakke med dem om hva de gjør, og hva som har ført til at de må ta dem, sier hun.

Ungdommene som kommer til en helsesøster på en skole kommer for å få informasjon fra folk de stoler på.

– De føler seg trygge på oss og kan få den informasjonen og hjelpen de trenger. Det er også veldig viktig i en slik sammenheng, sier hun.

Aborttallene går ikke ned

Til tross for et tilbud om en angrepille som er til fritt salg på apoteket ser det ikke ut til at aborttallene går ned. Marianne Kjelsvik i Stiftelsen Amathea er overrasket over hvor mange henvendelser de får til tross for det hun mener er et godt tilbud til ungdommene.

– Vi hadde trodd at både angrepillen og subsidierte p-piller skulle kunne senke aborttallene. Så jeg undrer meg på at det er slik, sier hun.

Kjelsvik støtter Giertsen i forslaget om angrepiller også i skolen.

– Det hadde vært et spennende prosjekt, absolutt, sier hun.

Les også tidligere saker om angrepillen: - Melk, brød og angrepiller, takk

Nødprevensjon nytter ikke

Aldersgrensen kan bli fjernet