NRK Meny
Normal

Kirkevergen: – Kommer det flere, så har vi et problem

KIRKENES (NRK): De tre syrerne som har søkt asyl i Kirkenes kirke har fått beskjed om at kirken ikke vil gå imot politiet, hvis de vil hente dem ut.

Wenche Jessen Dervola

VAR UROLIGE: Kirkeverge Wenche Jessen Dervola sier de måtte snu seg rundt da asylsøkerne banket på kirkedørene i går. De tre syrerne har vært svært urolige, men nå går det bedre med dem, ifølge Dervola.

Foto: Randi Elise Midtskog / NRK

Wenche Jessen Dervola er kirkeverge i kirken der asylsøkerne søkte tilflukt i går. Etter mye uro i Vestleiren i dag med arrestasjoner av alle i ankomstsenteret, frykter menighetsrådet i Sør-Varanger at flere vil ta samme vei, hvis de får mulighet.

– Hvis det kommer flere, så har vi et problem.

– Hva gjør dere hvis det skjer?

– Det har vi ikke tatt stilling til ennå, sier kirkevergen.

Kirkenes kirke

SØKTE ASYL: De tre asylsøkerne fra Syria banket på dørene i Kirkenes kirke i går, og søkte asyl. Nå får dem tett oppfølging fra menighetsrådet, og de vil ikke snakke med mediene foreløpig.

Foto: Randi Elise Midtskog / NRK

Myndighetene bestemmer

Politiet har foreløpig sagt at de ikke vil hente ut syrerne fra kirken, men Dervola er klar på at de innretter seg etter politiet, om de endrer mening.

– Vi har vært tydelige overfor asylsøkerne om at norsk lov gjelder også her i kirken, og at det er myndighetene som bestemmer hva som skjer.

Da Dervola startet å jobbe i Kirkenes kirke, var det også en person som hadde søkt asyl i kirken. Derfor har hun litt erfaring, og vet at det ikke er en ideell situasjon.

– Det er ikke ønskelig, verken for dem eller for oss her i kirken.

– Hvor lenge kan dem bli hos dere?

– Vi har ikke tatt stilling til det ennå, men vi har signalisert at det beste for oss og dem er at det ikke blir langvarig.

Inne i Kirkenes kirke

BOR I KIRKEN: Asylsøkerne sover på madrasser og har fått kjelleren til disposisjon. Resten av kirken er åpen som vanlig, sier kirkevergen.

Foto: Randi Elise Midtskog / NRK

Asylsøkerne er roligere

Det er et ektepar og en mann som har søkt tilflukt i kirken. Kvinnen har fortalt at hun er gravid, og de skal ha vært svært urolige da de banket på dørene til Kirkenes kirke i går.

– De oppsøkte kirken fordi de var redde for at de skulle bli sendt til Russland. Nå har de roet seg litt ned, men situasjonen i går var stressende, sier hun.

Mellom 20 og 30 personer har engasjert seg for å gjøre situasjonen for asylsøkerne i kirken best mulig. De har fått mat og sengetøy, og sover på madrasser inne i kirken.

– Vi måtte snu oss litt rundt da de kom. Nå har de personer rundt seg hele tiden, og det er viktig for oss at de har noen å snakke med.

Ingen av asylsøkerne i kirken vil foreløpig snakke med NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger