NRK Meny
Normal

Familien om den dramatiske flukten fra politiet: – Føltes som alt håp var ute

Syriske Samer Wardeh (43), kona Dallia Asaad (33) og de tre barna flyktet da de skulle uttransporteres til Russland, men ble innhentet av politiet.

Asylsøkere

FLUKT: Her flykter Dallia Asaad inn i bilen til Merete Nordhus fra Refugees Welcome to the Arctic. Bilen ble stanset av politiet etter kort tid. Nordhus bærer Dallias datter Mela (1,5) på armen.

Foto: Bjørnbakk,Jan-Morten / NTB scanpix

Det ble dramatiske minutter da familien på fem forsøkte å flykte fra Ankomstsenter Finnmark.

– Da politiet stanset oss, forsvant det siste glimtet av frihet. Det føltes som alt håp var ute, forteller trebarnsfar Samer Wardeh til NRK.

Politiet sier at familien ikke får dra fra asylsenter

STANSET: Politiet forsøkte å stoppe bilen med Wardeh og familen og si at de var under arrest, men like etter kjørte bilen av gårde.

Måtte kle seg naken for politiet

Da navnene deres i går havnet på en liste over asylsøkere som skulle uttransporteres, bestemte den syriske familien seg for å flykte.

De satte seg i bilen til frivillig Merete Nordhus fra Refugees Welcome to the Arctic og ble kjørt mot sentrum av Kirkenes.

Samer Ward

FLYKTER: Trebarnsfar Samer Wardeh prøvde å flykte da han så navnet til familien på uttransporteringslisten.

Foto: Bjørnbakk,Jan-Morten / NTB scanpix

På vei inn til sentrum ble bilen stanset av politiet, og familien ble tatt med på politistasjonen og tilbake til ankomstsenteret.

Nordhus ble satt på glattcelle, der hun måtte kle av seg alle klærne og sette seg på huk. Politiet har senere beklaget hendelsen.

– Hun er en helt

Wardeh er svært takknemmelig for det Nordhus gjorde.

– Det er veldig beklagelig det politiet gjorde mot henne. Merete er en helt som ville redde oss. Jeg vet ikke hvordan jeg skal få takket henne, sier han.

Arresterte asylhjelpere i Kirkenes

HJALP TIL: Merete Nordhus (til høyre) fra Refugees Welcome to the Arctic hjalp familien Wardeh. Hun har nå fått et forelegg fra politiet.

Foto: Amund Trellevik/NRK

Familien på fem kommer fra byen Hama i Syria, som har vært hardt rammet av borgerkrigen i landet.

Wardeh forteller at 30 raketter slo ned like ved der familien bodde. Det var like ved juletider, og juleferiringen ble avblåst for den kristne familien.

Solgte huset og alt de eide

I oktober reiste familien til Norge via Russland på et forretningsvisum. Siden visumet har ett års varighet, mener UDI de kan sendes tilbake til Russland.

– Vi solgte huset og alt vi eide, mistet jobbene våre for å skaffe penger til reise og visum til Russland. Vi gjorde det for å redde barna, sier Wardeh.

Syrisk familie

FAMILIE: Dallia Asaad og Samer Wardeh med barna Sama (11), Team (9) og Mela (1,5).

Foto: Privat

Sdvokat Brynjar Risnes, som har lang erfaring med Russland-saker og god kjennskap til russiske visum har tatt familiens sak.

– Det er farlig å returnere til Russland med forretningsvisum. Siden familien ikke driver forretninger, har de sett fra russisk side begått et lovbrudd. Dermed kunne de risikere å bli sendt tilbake til Syria, sier Risnes.

– Det er mange av oss

Ifølge regjeringens egen asylinstruks kan ikke Norge sende tilbake mennesker som risikerer å bli uttransportert til land der livet deres kan stå i fare.

UNE har nå bestemt seg for å se på saken til familien på nytt. Dermed får de sannsynligvis bli i Norge en god stund til.

asylsøkere

NORGE: Den eldste datteren i familien, 11 år gamle Sama, på en protestmarkering i Finnmark tidligere i uken.

Foto: Bjørnbakk,Jan-Morten / NTB scanpix

Wardeh sier han er svært lettet.

– Men samtidig må alle huske på at det er mange som oss her. Norske myndigheter bør behandle alle saker skikkelig.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger