Hopp til innhold

Kirken kan ikke kreve politiattest

Den norske kirke risikerer å ansette dømte sexovergripere, fordi den ikke har lov til å kreve politiattest.

Den katolske kirken i Trondheim/Georg Müller

Onsdag ble det kjent at biskop Georg Müller måtte forlate Trondheim katolske stift i fjor etter at han innrømmet å ha forgrepet seg på en altergutt for 20 år siden.

Mens både barnehager, skoler og idrettslag krever politiattest av folk som skal jobbe med barn, mangler kirken hjemmel for å kreve slik attest.

Det frustrerer direktør i Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon, KA, Marit Halvorsen Hougsnæs.

- Barnehagen, skolen og asylmottak har fått hjemmel. Oppi alt dette så har Den norske kirke falt mellom alle stoler, sier Halvorsen Hougsnæs.

Ba om hjemmel i 2001

Allerede i 2001, etter flere avsløringer om overgrep i kristne miljøer, ba Kirkens Ressursenter om hjemmel til å kreve politiattest for alle ansatte.

Ni år senere, etter gjentatte purringer fra Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon, KA, til Kirkedepartementet mangler hjemmelen fremdeles. KAs direktør Marit Halvorsen Hougsnæs er oppgitt

- Dessverre så skjer det en del overgrep i kirkelig sammenheng. Vi så at kravet om politiattest var et mulig virkemiddel mot denne type hendelser i Den norske kirke, sier Halvorsen Hougsnæs.

Rigmor Aasrud

Fornyings- og kirkeminister Rigmor Aasrud

Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

Støtter kravet om politiattest

Fornyings- og kirkeminister Rigmor Aasrud er heller ikke sikker.

- Vi har fått på plass det ytre rammeverket som vi trenger, og vi jobber med å få på plass et høringsforslag som vi skal legge frem om ikke så veldig lenge, sier Aasrud.

Den norske kirkes presteforening støtter kravet om politiattest, men det er ikke sikkert at kirken blir tryggere av den grunn mener nestleder Anne Skoglund.

- En attest viser kun det som er avdekt per dags dato som attesten er skrevet. Den sier ikke noe om det som er skjult og det som ingen har våget å fortelle om, sier Skoglund.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ