– Ble varslet om mulige overgrep så sent som i fjor

– Jeg kjenner til flere overgrepssaker i den katolske kirke i Norge og fikk bekymringsmeldinger senest i fjor, sier professor ved Menighetsfakultetet, Bernt Oftestad.

Bernt Oftestad, professor ved Menighetsfakultetet

Professor ved Menighetsfakultetet Bernt Oftestad kritiserer den manglende åpenheten rundt overgrepssaker i den katolske kirke.

Foto: NRK

Oftestad, som selv er medlem av den katolske kirke, ble ikke overrasket da det i dag ble kjent at en katolsk biskop i Trondheim har tilstått overgrep mot en mindreårig altergutt.

– Nei, den har jeg ventet på, sier han til NRK.

– Engstelige familier

Georg Müller

Den tidligere katolske biskopen i Trondheim, Georg Müller, har tilstått seksuelt misbruk av en mindreårig altergutt for mange år siden.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Og ifølge Oftestad er den ikke unik.

– Jeg kjenner til flere saker som ennå ikke har vært offentliggjort, sier han og mener det er saker som er forholdsvis godt kjent i den katolske kirke i Norge.

I tillegg har han fått bekymringsmeldinger fra engstelige familier. Den siste fikk han så sent som i fjor, og varselet dreiet seg om forhold av nyere dato.

– Den handlet om forhold som ligger kun 4-5 år tilbake i tid. Det var bekymringsmeldinger om en relasjon mellom en ung gutt og en prest.

Han kritiserer den manglende åpenheten rundt disse sakene.

– Det er altfor stort hemmelighold i den katolske kirke.

Den øverste leder for den katolske kirken i Norge, Bernt Eidsvig, er i dag blitt kritisert for nettopp å ha holdt informasjon om overgrepssaken i Trondheim hemmelig.

Tror det kommer flere saker

– Hva bør den katolske kirke gjøre nå?

– Jeg vil sitere en kardinal: Nå må vi foreta en storrengjøring i den katolske kirke. Det må til så vi ikke reagerer på slike skrekkelige nyheter i etterkant, men vi må komme i forkant. Nå bør det foretas en full gransking.

Oftestad tror flere overgrepssaker i den katolske kirke i Norge vil bli kjent fremover.

– For å si det sånn, jeg vil bli like lite overrasket over det som jeg ble over saken som kom frem i dag, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger