Kim beklager: Skjøt sørkoreansk avhopper ti ganger for å unngå koronasmitte

Den nordkoreanske diktatoren kom med en sjelden beklagelse etter at soldatene hans drepte en sørkoreansk avhopper og satte fyr på kroppen.

k2EeKipv80Q

OBSERVERTE: Den sørkoreanske embetsmannen hadde i oppgave å følge med på nordkoreanske fiskebåter utenfor øya Yeonpyeong.

Foto: SOPA Images / SipaUSA

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Det er første gang siden 2008 at en sørkoreansk statsborger blir drept av nordkoreanske styrker.

Kim Jong-un kalte hendelsen skammelig og unnskyldte seg overfor både president Moon og det sørkoreanske folket, ifølge en melding fra den sørkoreanske presidenten.

Ifølge det sørkoreanske forsvarsdepartementet svømte han inn i nordkoreansk farvann. Der ble han drept av nordkoreanske soldater, som så helte olje over liket og tente på, ifølge departementet, som fordømmer det de kaller en «brutal handling».

Det sørkoreanske presidentkontoret har beskrevet drapet på mannen som en konsekvens av smitteverntiltak mot koronaviruset.

Iført redningsvest

Den 47 år gamle mannen jobbet for fiskeridepartementet, og patruljebåten befant seg ved den vestlige grenseøya Yeonpyeong da han forsvant mandag.

Det er mistanke om at han forsøkte å hoppe av til Nord-Korea ettersom han etterlot skoene sine på båten og var iført en redningsvest.

Tirsdag skal mannen ha blitt oppdaget i sjøen av en nordkoreansk patruljebåt. Soldatene skal ha tatt på seg gassmasker og avhørt ham på avstand før de skal ha fått ordre ovenfra om at mannen skulle drepes.

Avhørt i flere timer

Han ble skutt og drept etter flere timers avhør mens han lå i vannet, hvorpå det flytende liket ble påtent ved hjelp av olje, opplyser en tjenestemann i det sørkoreanske forsvaret til nyhetsbyrået AFP.

– Vi vurderer at det ble utført som ledd i de nordkoreanske tiltakene mot koronaviruset, sier kilden.

Nord-Korea har skjerpet grensekontrollen i forbindelse med koronapandemien, og antas å ha gitt soldater ordre som å skyte for å drepe hvis noen forsøker å krysse grensen ulovlig for slik å hindre smitte.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 06.12.2021
22 029
Smittede siste 7 dager
295
Innlagte
1 096
Døde
4 229 770
Vaksinerte

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger