Hopp til innhold

Kilder til NRK: Myrseth ny næringsminister, Sivertsen Næss til fiskeri

Cecilie Myrseth fra Troms blir ny næringsminister i Støre-regjeringen, mens Marianne Sivertsen Næss overtar jobben som fiskeriminister, sier kilder til NRK.

Marianne Sivertsen Næss

NYTT FJES: Marianne Sivertsen Næss fra Hammerfest i Finnmark skal inn i regjeringen, etter det NRK får opplyst.

Foto: Allan Klo / NRK

NRK har tidligere meldt at statsminister Jonas Gahr Støres plan er å utnevne næringsminister og Ap-nestleder Jan Christian Vestre til ny helse- og omsorgsminister fredag.

Kilder opplyser til NRK at Støres kabal nå er klar. Det innebærer at statsministeren også har bestemt seg for hvem som skal bli Vestres etterfølger som næringsminister.

Dette er endringene, etter det NRK får opplyst:

  • Dagens fiskeriminister Cecilie Myrseth (Ap) blir ny næringsminister.
  • Leder for Stortingets energi- og miljøkomité, Marianne Sivertsen Næss (Ap), kommer inn som fiskeriminister.
Arbeiderpartiets landsstyremøte 080424

FISKERIMINISTER: Cecilie Myrseth fra Troms sitter allerede i regjeringen.

Foto: William Jobling / NRK

– Rett person

39 år gamle Cecilie Myrseth kom inn i regjeringen i fjor høst, som fiskeriminister. Kvotemeldingen er den største saken hun har levert i stillingen, den forhandles det nå om i Stortinget. Myrseth satt i næringskomiteen på Stortinget i forrige periode.

Marianne Sivertsen Næss (50) fra Hammerfest i Finnmark er inne i sin første periode på Stortinget, hvor hun er energi- og miljøkomiteens leder. Hun har ingen statsrådserfaring, men har vært ordfører og varaordfører i hjembyen.

– Finnmark er svært fiskeriavhengig. Derfor er det viktig at fiskeriministeren har god kjennskap til finnmarksforhold, sier stortingspolitiker Runar Sjåstad (Ap) fra Finnmark til NRK.

– Det er spesielt viktig i en tid med lave kvoter og store utfordringer i fiskeriavhengige samfunn. Marianne er rett person til å bekle stillingen som fiskeri- og havminister, sier Sjåstad.

Han tar forbehold om at NRKs opplysninger er riktige.

Les også Kilder til NRK: Vestre høyaktuell som ny helseminister

Jan Christian Vestre.

To statsråd

Regjeringen håper kronprinsen rekker hjem i tide til statsrådsbyttene, som altså er ventet fredag.

Kronprins Haakon fungerer som regent i kong Haralds sykefravær, men har vært på reise i USA – sammen med nettopp Vestre – de siste dagene.

Ifølge NRKs opplysninger kommer utnevnelsene trolig i et ekstraordinært statsråd på Slottet i morgen ettermiddag. Da vil kronprins Haakon etter planen være tilbake i landet etter sin utenlandsreise.

Det er allerede planlagt ett veldig spesielt statsråd i morgen: 19. april holdes nemlig statsrådet på Statsministerens kontor (SMK), uten regent til stede. Det skyldes at kongen er sykmeldt, kronprinsregenten er i utlandet og at regjeringen er den utøvende kongemakt i landet.

Næringsminister Jan Christian Vestre på USA-besøk. I natt varslet Norge og USA tettere samarbeid om utvinning av mineraler og kritiske råstoffer.

NY JOBB: Jan Christian Vestre blir helseminister, ifølge NRKs opplysninger.

Foto: Jeff Chiu / AP

Det er ingenting i veien for at nye statsråder utnevnes i dette statsrådet.

Men kilder sier til NRK at det vil kunne framstå som litt «stusslig» å bli utnevnt til statsråd uten at det skjer på Slottet, med kongen eller kronprinsregenten til stede.

Vanligvis avholdes statsråd på Slottet klokken 11 på fredager, med kongen eller kronprinsen til stede. Og etter det NRK forstår er det altså planen å gjøre endringer i regjeringen i et statsråd nummer to i morgen.

Ny jobb for Vestre

I morgen vil det ha gått en uke siden det ble klart at Ingvild Kjerkol må gå av som helse- og omsorgsminister.

Allerede samme dag, fredag i forrige uke, meldte NRK og flere andre medier at Ap-nestleder Jan Christian Vestre lå an til å bli hennes erstatter.

Alt tyder nå på at Vestre får seg ny jobb, som helseminister, etter to og et halvt år som næringsminister, etter det NRK erfarer.

Én av de store sakene som Vestre vil få på sitt bord, er forslaget til endringer i abortloven. Statsminister Jonas Gahr Støre sa i går at dette lovforslaget, som på mange måter vil være historisk, skal bli fremmet for Stortinget før sommeren.

Stortingsrepresentant og tidligere helsepolitiker Tuva Moflag som i mediene ble nevnt som en mulig statsrådskandidat, skal ifølge NRKs kilder ikke ha vært aktuell. Én av grunnene er at hun nylig overtok det viktige vervet som finanspolitisk talsperson på Stortinget.

Også kommunalkomiteens leder Lene Vågslid har vært nevnt som en mulig statsråd i Støres regjering.

Kjønnsbalanse

NRK kjenner til at det for statsministeren ikke var aktuelt å bryte kjønnsbalansen blant Arbeiderpartiets regjeringsmedlemmer. Den er før Kjerkols avgang seks menn og seks kvinner.

Etter det NRK får opplyst, var det i går avskjedsmarkering for Kjerkol i Helse- og omsorgsdepartementet. I dag har hun redegjort i Stortinget om myndighetenes håndtering av koronapandemien.

Kjerkols politiske rådgiver, Per Anders Langerød, har allerede fått ny jobb. Han skal til Stortinget og bli Aps nye pressesjef, skriver han på Facebook.

Ingvild Kjerkol

GÅR: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol skal tilbake til Stortinget.

Foto: Amanda Iversen Orlich / NRK

Etter det NRK forstår, er det høyaktuelt for Ap å plassere Kjerkol i Stortingets energi- og miljøkomité, men noen endelig beslutning er ikke tatt.

Marianne Sivertsen Næss sitter i nettopp denne komiteen. Det gjør også Kjerkols vararepresentant May-Britt Lagesen. Dermed kan Aps parlamentariske leder Rigmor Aasrud unngå å måtte gjøre en større rokering i stortingsgruppa når Kjerkol nå vender tilbake dit.

Selv om Kjerkol er ferdig som statsråd, fortsetter hun som leder for Trøndelag Ap, partiets største fylkeslag. Hun har også plass i Aps mektige sentralstyre.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger