Hopp til innhold

Kilder til NRK: Vestre høyaktuell som ny helseminister

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) vil først lete blant dagens statsråder for å finne helseminister Ingvild Kjerkols etterfølger, etter det NRK erfarer.

Jan Christian Vestre.

NESTLEDER: Jan Christian Vestre har vært næringsminister siden høsten 2021.

Foto: Mats Rønning

Hovedgrunnen til det er behovet for en sterk, stabil og erfaren person i den krevende posten.

Ingvild Kjerkol er ferdig som helse- og omsorgsminister på grunn av omfattende tekstlikhet i mastergraden hun leverte i 2021.

Nå trekkes Arbeiderpartiets nestleder Jan Christian Vestre (37) overfor NRK fram som et høyaktuelt navn til å etterfølge Kjerkol.

Vestre har vært næringsminister helt siden Støre-regjeringen tiltrådte høsten 2021. Også da det var rokering i Støre-regjeringen i fjor høst, ble Vestre nevnt som aktuell for andre statsrådsposter. Den gang ønsket han å fortsette som næringsminister.

Støre hadde selv en periode som helseminister før han ble partileder i 2014 og statsminister etter valget i 2021.

Les også Nådeløs dom, resolutt maktgrep

Ingvild Kjerkol bryter sammen

Myrseth og Aasland

Av de øvrige navnene som allerede sitter i regjeringen, trekkes to navn fram.

Fiskeriminister Cecilie Myrseth (39) fra Troms har erfaring fra helseområdet fra Stortinget, blant annet som første nestleder i komiteen. Hun har dessuten lagt fram sin største sak som fiskeriminister, nemlig kvotemeldingen, og kan sånn sett være klar for nye oppgaver.

Arbeiderpartiets landsstyremøte 080424

MINISTER: Cecilie Myrseth fra Troms.

Foto: William Jobling / NRK

Et motargument er at hun først kom inn i regjeringen i fjor høst og dermed fremdeles er fersk som statsråd.

Energiminister Terje Aasland (59) fra Telemark er derimot ikke fersk. Han har lang og bred erfaring både som statsråd og Ap-politiker og trekkes fram som et trygt kort overfor NRK.

Samtidig har Aasland i dag ansvaret for et saksfelt, nemlig kraftpolitikken, hvor det er harde motsetninger internt i regjeringen. Det taler for at Støre kan ønske å beholde ham der han er.

Terje Aasland

MINISTER: Terje Aasland fra Telemark.

Foto: Sindre Thoresen Lønnes / NRK

Sterke navn på Stortinget

Hvis Støre skulle velge å se utenfor regjeringen etter en nye statsråder, er det to navn på Stortinget som trekkes fram: Tuva Moflag (45) fra Akershus og Lene Vågslid (38) fra Telemark.

Moflag har bred erfaring som helsepolitiker ved at hun satt i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget hele forrige periode. I år har hun ledet en av de største og viktigste prosessene på Stortinget da regjeringspartiene klarte å lande et bredt pensjonsforlik.

Tuva Moflag

STORTINGET: Tuva Moflag fra Akershus.

Foto: William Jobling / NRK

Moflag har også erfaring fra næringslivet og vil kunne bekle flere roller i regjeringen, også næringsministerposten, dersom Vestre flyttes.

Nylig ble hun utnevnt til leder av finanskomiteen på Stortinget, noe som kan vippe en eventuell statsrådspost i hennes disfavør.

Lene Vågslid trekkes fram som ett av Arbeiderpartiets sterkeste kort på Stortinget. Hun har ledet justiskomiteen i forrige periode og leder nå kommunal- og forvaltningskomiteen. Men Vågslid har ingen erfaring som statsråd.

XGx4Hv4g5H0

STORTINGET: Lene Vågslid fra Telemark.

Foto: NTB

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger