Hopp til innhold

Kaski vil ikke bli ny SV-leder

Kari Elisabeth Kaski sier hun ikke er aktuell som ny SV-leder. Et enormt tap for partiet, sier SU-lederen. Dermed er Kirsti Bergstø nå eneste kandidat til vervet.

Revidert nasjonalbudsjett

NEI: Kari Elisabeth Kaski vil ikke inn i SV-ledelsen.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Jeg har i dag informert valgkomiteen om at jeg dessverre ikke kan stille meg til disposisjon til ledelsen i SV denne gang, skriver Kaski.

SVs finanspolitiske talsperson på Stortinget er fremdeles i mammapermisjon.

– Jeg vet dette vil skuffe veldig mange. Og det er en beslutning som gjør meg ulykkelig. Men jeg har kommet frem til at det er det riktige valget for meg i den situasjonen jeg og min familie er i nå, skriver hun.

Dagens partileder Audun Lysbakken tar ikke gjenvalg på partiets landsmøte til våren.

Foreløpig har bare nestleder Kirsti Bergstø sagt at hun vil bli ny SV-leder.

– Jeg har stor forståelse for avgjørelsen, både som mor og kollega. Nå unner jeg Kari Elisabeth en fin permisjonstid før hun kommer tilbake på jobb og igjen kaster kreftene inn i SVs arbeid for miljø og fordeling, sier hun til NRK.

Sonderinger i Hurdal

HURDAL: SVs ledertrio under regjeringssonderingene høsten 2021. Nå gir Lysbakken seg som partileder, og Kirsti Bergstø ønsker å ta over jobben.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Vanskelig

Kaski sier det har tatt tid å komme fram til beslutningen.

– Jeg har vært åpen om den vanskelige livssituasjonen jeg er i. Jeg er i foreldrepermisjon etter et tøft svangerskap og barsel, og jeg har måttet gi det rom, sier Kaski.

– Beslutningen har vært veldig vanskelig og tatt tid, fordi jeg tar på alvor at så mange i partiet ønsker meg som ny leder. Det er en enorm tillitserklæring, og mange har tilbudt seg å stille opp for meg og partiet. Det er jeg svært takknemlig for, forklarer hun videre.

Kaski sier hun ser på støtteerklæringene som en klar støtte til «det partiet mange av oss vil videreutvikle», nemlig et «et bredt, inkluderende, solidarisk, utadvendt, ambisiøst rødt og grønt folkeparti.»

Kaski er tilbake fra permisjon 21. februar.

– Fram til da håper jeg på noen rolige siste uker med familien, skriver hun.

Les også Fiskaa vil inn i SV-ledelsen – støtter Bergstø som leder

SVs landsmøte på Gardermoen

– Enormt tap

Blant andre har Oslo SV og Sosialistisk Ungdom åpent sagt at de ønsker seg Kari Elisabeth Kaski som ny SV-leder.

– Det er et enormt tap for partiet. Hun var ønsket av veldig, veldig mange. Både av fylkeslag og lokallag, og oss i ungdomspartiet, sier SU-leder Synnøve Kronen Snyen, som samtidig forstår beslutningen.

– Jeg synes det er veldig, veldig synd at vi nok en gang ser at dyktige kvinner ser at det ikke er mulig å kombinere rollen som partileder med småbarnstilværelsen. Det er et demokratisk problem for Norge og noe norsk politikk må ta på det dypeste alvor.

– Er det nå Kirsti Bergstø som blir SVs nye leder?

– Så langt er det hun som har meldt seg. Jeg har ingen kommentar til det.

Snyen tilføyer at hun er glad for at SV har «mange dyktige» folk i partiet.

– Nå håper jeg valgkomiteen tar med seg innspillene som har kommet i arbeidet med å sette sammen en ny og samlende ledelse i partiet, sier hun.

Fylkesleder i Oslo SV, Sunniva Holmås Eidsvoll, sier til NRK at hun har stor respekt for beslutningen Kaski har tatt. Likevel håpet hun på at Kaski skulle stille.

– Hun har fremdeles en fremtid i partiet selv om hun ikke blir leder i denne omgang, sier Eidsvoll, og legger til:

– Jeg opplevde at hun hadde bred støtte i mange store fylkeslag, så det er rent personlige årsaker som gjør at hun nå ikke stiller.

Bergstø, Kaski og Fylkesnes

TRIO: Kirsti Bergstø (til venstre), Kari Elisabeth Kaski og Torgeir Knag Fylkesnes.

Foto: NTB.

Lysbakken sier han setter veldig stor pris på Kari Elisabeth, og at han ser fram til hennes fortsatte innsats for SV på Stortinget.

– Jeg er helt sikker på at hennes beslutning vil bli møtt med respekt og forståelse i partiet, uansett syn på lederspørsmålet, sier den avtroppende lederen.

– Alle spørsmål om ledervalget må gå til valgkomiteen, jeg har tidligere gjort det klart at jeg ikke kommenterer eller tar stilling til valget av ny leder.

Bergstø vil ha jobben

Da Lysbakken i fjor høst varslet at han er ferdig som partileder, havnet umiddelbart Kaski, Bergstø og sistnevntes nestlederkollega Torgeir Knag Fylkesnes i fokus.

Men Fylkesnes varslet før jul at han var skeptisk til å bli ny partileder. Med Kaskis beskjed nå i dag, er det dermed bare Kirsti Bergstø som er kandidat til å bli ny SV-leder.

Fylkesnes sier han kjenner seg igjen i Kaskis begrunnelse.

– Å stille som leder for et parti må passe i livet, det er et stort personlig livsvalg som kun den det gjelder kan vurdere. Vi har ikke annet valg enn å ha forståelse og respekt for valget Kari Elisabeth har tatt, skriver han på Facebook.

– Og så vet jo vi alle at det er svært mange som utgjør dette partiet, selv om mediene ofte redusere politikken til enkeltpersoner.

– Er du fortsatt skeptisk til å stille som lederkandidat?

– Dette påvirker selvsagt ikke min beslutning, sier Fylkesnes.

Les også Fiskaa vil inn i SV-ledelsen – støtter Bergstø som leder

SVs landsmøte på Gardermoen

Bergstø varslet imidlertid 9. desember at hun er klar for å ta på seg vervet.

– Etter mange oppfordringer fra folk over hele landet, og etter en grundig vurdering, har jeg bestemt meg for å stille meg til disposisjon som lederkandidat, sa hun til NRK.

Valgkomiteens leder Pål Julius Skogholt tar Kaskis beskjed til etterretning og bekrefter at Bergstø nå er eneste kandidat.

– Jeg tar til etterretning at hun ikke ønsker å stille. Det er ikke andre enn Bergstø som har meldt til komiteen at de ønsker å stille som leder, sier han til NTB.

Les også Bergstø vil bli SV-leder: – Toppolitikken trenger en alenemor

Muntlige spørretimen i Stortinget

AKTUELT NÅ