Kan sende Storskog-asylanter til andre land

Regjeringen vil behandle asylsaker selv, og innser at det kan være lettere å sende grunnløse asylsøkere rett tilbake til opprinnelseslandet i stedet for til Russland.

Sylvi Listhaug

Asylsøkere uten beskyttelsesbehov kan bli sendt direkte til opprinnelseslandet og ikke til Russland, ifølge innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

I fjør høst kom nærmere 5.500 asylsøkere over grensa fra Russland til Norge ved Storskog. 700 av dem har statsborgerskap, opphold eller multivisum til Russland.

De resterende 4.800 har ikke nabolandet i øst noen planer om å ta tilbake.

Regjeringen har likevel vært tydelige på de fleste som har kommet over grensa ikke har et beskyttelsesbehov og at de har dialog med russiske myndigheter om de resterende 4.800 asylsøkerne.

– Har dere fått noen som helst indikasjoner fra Russland på at de er villige til å ta imot disse asylsøkerne?

– Vi er ikke enige. Derfor jobber vi videre med det. Det er aller viktigste er å sende tilbake de som ikke har beskyttelsesgrunnlag, enten til Russland eller til landet de opprinnelig kommer fra, sier innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug.

Norge behandler søknader selv

Regjeringen vil dermed behandle flere av søknadene selv, i stedet for å sende asylsøkerne tilbake til Russland.

– Vi har sagt at i de sakene hvor det er lettere å behandle søknaden i Norge, gi avslag og sende dem tilbake til landene de opprinnelig kommer fra, så skal man gjøre det, sier Listhaug.

Hun sier at dette gjelder fredelige land hvor asylantene ikke har noe beskyttelsesbehov og hvor Norge har gode utleveringsavtaler. En praksis som ikke er ny, men utgangspunktet for regjeringen var at asylsøkerne som kom over Storskog skulle tilbake til Russland.

Av de 700 asylsøkerne som Russland vil ta imot, er rundt 200 allerede returnert.

– Avhengig av god dialog med Russland

– Vi har ikke enighet om de som har engangsvisum. Russland mener at de ikke skal ta dem tilbake, men vi mener at de skal det. Vi har hatt en konstruktiv dialog og derfor har vi også funnet felles løsninger, sier utenriksminister Børge Brende.

Burde ikke regjeringen vært klar over dette da dere gikk så hardt ut med å sende dem tilbake, når dere ikke hadde noen avtale?

– Vi har vært åpne og klare på dette og fått en forståelse med Russland som stoppet den enorme flyktningstrømmen. Vi har sagt til Russland at vi ønsker å returnere de som ikke har krav på beskyttelse, men Russland har sagt at de bare tar imot de som har multivisum eller lovlig opphold, sier utenriksministeren.

Han sier at Norge ikke får returnert noen uten Russlands medvirkning.

– Vi er avhengige av god dialog og godt samarbeid om disse tingene. Dette er vårt primære syn, mens Russland har et annet syn. Sånn er det bare, og det må vi bare håndtere veldig profesjonelt, sier Brende.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger