NRK Meny
Normal

Asylsøkere kan nå bevege seg fritt i Finnmark

Politiet fjerner restriksjonene på bevegelsene til alle asylsøkerne ved Ankomstsenter Finnmark utenfor Kirkenes. – Ikke lenger nødvendig, sier leder for PU i Kirkenes, Tor Espen Haga.

Kirkenes

Alle på Ankomstsenter Finnmark fikk mandag full bevegelsesfrihet.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Før helgen ble det bestemt at asylsøkerne ved Ankomstsenter Finnmark skulle ha et bestemt oppholdssted. I alt 82 personer ble pågrepet fredag, noe som innebar at de ikke fikk forlate senteret.

Mandag kveld ble det kjent at politiet ikke lenger anser det som nødvendig å holde dem der. Årsaken er at Norge fortsatt ikke har fått til en returavtale med Russland.

– Vi ser ikke at det er nødvendig med restriksjoner mens vi avventer utfallet av dialogen med russiske myndigheter om retur. Vi ønsker ikke å ilegge dem unødvendige restriksjoner, sier Espen Haga i PU til NRK.

  • LES OGSÅ:

– Hadde et håp om å uttransportere

Fjerningen av restriksjonene innebærer at de nå har bevegelsesfrihet som om de skulle vært på et vanlig mottak.

– Hvorfor var det nødvendig å ilegge dem restriksjoner før helgen?

– Fordi vi hadde en situasjon der det fremsto som at de ville forsøke å unndra seg effektuering. Da hadde vi et håp om å uttransportere de og returnere de til Russland, men det har vi ikke nå, sier Haga.

Ingen meldeplikt

Restriksjonen var at de var pålagt bestemt oppholdssted, som innebærer at de hadde full bevegelsesfrihet i Kirkenesområdet på dagtid, og oppholdt seg på Ankomstsenter Finnmark om natten.

Asylsøkerne har ikke noen form for meldeplikt nå.

– Vi har kontroll på situasjonen og den roet seg ganske raskt da vi fikk organisert det. – Vi avventer myndighetene sitt arbeid med å skape en forståelse med russiske myndigheter om retur, sier Haga.

Han sier asylsøkerne skal bo på ankomstsenteret fortsatt, med mindre Utlendingsdirektoratet (UDI) ønsker å overføre dem til andre mottak.

Måtte avgjøres innen tre døgn

De 82 personene som ble pågrepet fikk ikke forlate senteret fredag. Senere på dagen ble alle barnefamiliene løslatt, men fremdeles var det over 40 personer som var pågrepet.

Politiet måtte innen tre døgn beslutte om personene skulle sendes ut, framstilles for varetekt eller løslates.

Fredag kveld ble utenriksminister Børge Brende kontaktet av russiske myndigheter og informert om at Russland stanser alle asylreturer over Storskog i Finnmark. Dermed var det ikke lenger noe alternativ å sende asylsøkerne den veien, med det første.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger