Hopp til innhold

– Naivt å tro at dette ikke kan skje i Norge

Også i Norge hetser ungdommer hverandre på sosiale medier. Politiet frykter samme tilstander i Norge som i Gøteborg.

Opptøyer i Gøteborg

Nye opptøyer i Gøteborg sentrum dagen etter skolebråket på Plusgymnasiet, hvor det oppstod nærmest lynsjestemning etter at jenter ble uthengt som horer på bildedelningtjenesten Instagram.

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / NTB scanpix

Det vakte sterke reaksjoner i Gøteborg tirsdag da det ble kjent at noen har opprettet en konto på bildenettstedet Instagram hvor de henger ut og sjikanerer unge jenter.

Adelina Trolle Andersen og Live Hagen Wold mener det er enkelt for ungdom å mobbe hverandre på internett.

NETT-TV: Adelina Trolle Andersen og Live Hagen Wold mener det er enkelt for ungdom å mobbe hverandre på internett.

Både tirsdag og onsdag har det vært opptøyer blant ungdom i byen, og politiet hadde på et tidspunkt problemer med å kontrollere menneskemengden.

En 17 år gammel jente er mistenkt for å stå bak Instagram-hetsen. Hun nekter skyld , og oppholder seg nå på hemmelig adresse.

I dag samlet rundt 100 ungdommer seg utenfor Framtidsgymnasiet i Gøteborg. Tre personer ble arrestert, og ungdommene skal ha skutt raketter og kastet kinaputter mot politiet.

Har sett episoder i Norge

Jørn Øvrum

Bjørn Øvrum i Oslo politidistrikt sier de har sett tendenser i Norge.

Foto: NRK
Øyvind Mettenes

Øyvind Mettenes er miljøarbeider ved Sogn videregående skole i Oslo.

Foto: NRK
Laila Kristine Ismail Bjørge

Laila Kristine Ismail Bjørge sier hun kjenner til at det foregår nettmobbing ved hennes skole.

Foto: NRK

En undersøkelse som ble gjort i forbindelse med Bruk hue-kampanjen i høst, viser at mer enn seks av ti norske barn og unge sier at de har opplevd mobbing eller erting på internett eller mobil.

Ifølge elevene er det heller ikke sjelden at uønskede bilder dukker opp på Facebook, Instagram eller andre sosiale medier.

Kriminalitetsforebyggende koordinator Oslo politidistrikt Bjørn Øvrum sier til NRK at de har opplevd at konflikter på nett har flyttet seg til gata, men ikke i så stor skala som i Gøteborg.

– Det ville være naivt å tro at dette ikke kunne skje her. Det er ikke så stor forskjell på norske og svenske ungdommer, sier Øvrum.

«Hore» og «bitch»

Laila Kristine Ismail Bjørge er elev ved Sogn videregående skole og er godt kjent med at det foregår drittslenging på nett.

– Det er ikke mange pene ord. Det er mye «ludder», «hore» og «bitch». Folk blir trakassert for hvordan de ser ut.

Miljøarbeider Øyvind Mettenes ved skolen sier det er viktig å møte ungdommer ansikt til ansikt, og at de på den måten kan avverge store opptøyer som man ser i vårt naboland.

– Det er veldig viktig at man har gode ungdomsarbeidere i bydelene, sier Mettenes.

Bygger tillit

Øvrum i oslopolitiet sier også de er opptatt av å bygge tillit hos ungdommene og samarbeide med skolene og kommunen.

Ungdommene i Sverige har også brukt sosiale medier til å mobilisere til demonstrasjonene. Dette er en problemstilling også norsk politi må forholde seg til.

– Vi som jobber med forebygging har felles rutiner for hvordan vi skal mobilisere og få flere ungdomsarbeidere ut på gata. Men jeg tror ikke vi ville rukket det i en sak som denne, sier Øvrum.

Øvrum jobber ved Manglerud politistasjon, og der har de som målsetting å besøke skolene i nærområdet hver fjortende dag for å bli kjent med ungdommene.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger