Kamp om å bli SVs eneste sikre kort

Faller de under sperregrensen kan Kari Elisabeth Kaski ende opp som eneste SV-er på Stortinget. Men først må hun vinne nominasjonskampen i Oslo.

Kari Elisabeth Kaski

ALENE: Kari Elisabeth Kaski vil på Stortinget for Oslo. Men hun er ikke den eneste. SV ønsket en kvinne på topp, og kvinne blir det.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Kari Elisabeth Kaski bekrefter for første gang at hun vil ha førsteplassen på SVs stortingsliste i Oslo.

Hun har lenge vært spekulert i som en mulig arvtaker, etter at Heikki Holmås varslet at han gir seg etter 16 år på tinget.

Men hun får ikke stortingsplassen uten kamp.

Internt i SV har det vært et mål å toppe listen med en kvinne denne gangen, og det ser det ut til at de klarer.

Ingvild Reymert, som er bystyrepolitiker, nestleder i Oslo SV og forsker i det sivile liv stiller også til førsteplassen.

Den tredje kandidaten som kan være aktuell er ifølge Dagsavisen Trine Dønhaug, men få NRK snakker med tror hennes kandidatur kan føre frem.

Portrett av Kari Elisabeth Kaski i Zero. Blå bakgrunn.

Kari Elisabeth Kaski er klar for kamp.

Foto: Zero

– Jeg synes det er superkult at det er mange damer som vil stille høyt på listen i Oslo. Og jeg har gledet meg til å si høyt og tydelig at jeg har lyst til å sitte på Stortinget for SV fra Oslo, sier en smilende Kaski til NRK.

Eneste sikre plass

SV faller under sperregrensen på NRKs nyeste meningsmåling. Mandatet fra Oslo er det eneste som kan regnes som trygt dersom partiet skulle gjøre et veldig dårlig valg nasjonalt.

– Du ble partisekretær i fjor, hvis du ender opp på Stortinget som SVs eneste representant neste år, da snakker vi lynkarriere?

– Jeg har troa på at vi kommer til å gjøre et godt valg, og jeg merker at Høyre-vinden er i ferd med å snu. Jeg gleder meg til å få gjennomslag for SVs saker på Stortinget.

Kaski trekker frem saker som arbeid og bolig til alle, jobbe for verdens grønneste hovedstad og nedtrapping av oljeindustrien.

Den første innstillingen fra nominasjonskomiteen er ventet til uken.

Før/etter_å_være_fabian_og_bjarte_før

Eksordføreren i Oslo vil inn på Stortinget for Høyre.

Foto: Anne Liv Ekroll

Kamp også i Oslo Høyre

Også i Oslo Høyre brygger det opp til nominasjonskamp. Oslos populære eks-ordfører Fabian Stang varslet i VG torsdag at han vil på Stortinget.

Stang ønsker en sikker plass på listen, noe som betyr at fylkespartiet i såfall må vrake en av sine sittende stortingsrepresentanter

GrafikkStang

KABALEN: Disse seks har de seks øverste plassene på Oslo Høyres stortingsliste i inneværende periode. Det er en av disse Fabian Stang vil ha plassen til. Stefan Heggelund som har 6. mandatet er spesielt utsatt, og ifølge VG har Fabian Stang sett seg ut 3. plassen, som i dag innehas av Michael Tetzschner (nederst til venstre) som en passende plass for seg selv. GRAFIKK: Elin Hua/NRK

– Blir det kampvotering er det bare sunt for partiet, sier Stang til NRK, og bekrefter at han inntil nylig har vurdert å gå for et ordfører-comeback i 2019, men altså til slutt landet på å ta steget til rikspolitikken.

Der lover han i såfall å bli en markant Høyre-politiker:

– Jeg er ikke så god på å holde meg i bakgrunnen.

Om han skulle komme inn på Stortinget, er eks-ordføreren spesielt motivert for å jobbe med innvandringspolitikk, forteller han til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger