Hopp til innhold

– Prøver å unngå mørkhudede menn på vei hjem fra byen

Norsk-somaliske Kadra Yusuf vil heller gå bak «Ola» enn «Ahmed» på kveldstid i Oslo.

Kadra Yusuf

Norsk-somaliske Kadra Yusuf sier til NRK at hun heller går bak en «Ola» enn en «Ahmed» på vei hjem fra byen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

I 45 av 48 voldtektssaker i Oslo i år er ikke-vestlige menn mistenkt, ifølge Aftenposten. Det har også norsk-somaliske Kadra Yusuf merket seg.

– Jeg går heller bak en «Ola», enn en «Ahmed», hvis jeg er på vei hjem sent på kvelden. Det er ekstremt, ekstremt ubehagelig å si det, for jeg har selv brødre og kompiser som er mørkhudede, men det har blitt en del av realiteten i Oslo, sier Yusuf til Ukeslutt på NRK P1.

Hun blir intervjuet i Slottsparken i Oslo, der en 21 år gammel kvinne forrige helg skal ha blitt overfalt og voldtatt av to mørkhudede menn.

Angrepet skjedde bare steinkast unna gardistene, og ble altså overfallsvoldtekt nummer 48 i hovedstaden hittil i år. Bare 7 av sakene er oppklart.

– Vi skal liksom være Norge, vi skal være likestillingens land. At da jenter i en hel by ikke tør å gå hjem alene fra byen, eller fra jobb på kveldstid – det er total kjønnssegregering, det er helt utrolig at vi tillater det, sier Yusuf, som synes det har vært for mye prat om tiltak, og for lite handling.

– Vi har snakka nok om overfallsvoldtekter og hvor kjipt det er, jeg tror det er på tide å sette seg ned å si, ok, nå må vi ha mer straff, flere informasjonskampanjer, og hvis det er sånn at det er asylsøkere som voldtar, da mister man rett og slett rettigheten til å være i landet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Voldtekt Oslo

Kriminalteknikere sikrer spor søndag ettermiddag etter en voldtekt i Slottsparken natt til søndag.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Vil informere på asylmottak

Nå vil politiet informere på asylmottak, for å lære asylsøkere i Norge om norske holdninger til voldtekt.

Stavanger toppet statistikken for overfallsvoldtekter i 2008 og 2009. Der har mer lys i gatene, spaningsinnsats fra politiet og informasjonsarbeid vært blant suksesstiltakene som i fjor fikk tallet på overfallsvoldtekter ned i null.

Utlendingsdirektoratet operer allerede med en to minutter lang animasjonsfilm, der budskapet «voldtekt er galt» blir formidlet i klartekst.

Kadra Yusuf tror dette kan være nytt for mange av dem som søker asyl i Norge.

– Vi vet at veldig mange asylsøkere kommer fra land der kvinner blir behandlet som annenrangs borgere, der voldtekter blir sett på som en del av den sosiale kontrollen, der kvinner ikke har rettigheter, og på en måte er en slags eiendom.

– Det gjelder enten man er fra Irak eller fra Somalia, det er jo et annerledes kvinnesyn kan man si, sier Yusuf.

– Kunne vært forhindret

Hun får støtte av Ahmed Bozgil (45). Han er administrerende direktør i asylmottakskjeden Hero i Stavanger, og har bodd i Norge i 19 år.

– Spesielt i utelivet, det sosiale livet, er det veldig lett å misforstå et smil, en god samtale. Noen blir ofte ivrige når de kommer i sånne situasjoner, og da prøver vi gjennom informasjon å gjøre de oppmerksomme på disse kodene og disse situasjonene, slik at de blir flinkere til å håndtere dem, sier Bozgil.

Ahmed Bozgil

Ahmed Bozgil, daglig leder ved asylmottakskjeden Hero i Stavanger, tror informasjon kunne forebygget voldtekter i Oslo.

Foto: JAN-PETTER DAHL / Scanpix

Hittil i år har det vært tre tilfeller av overfallsvoldtekter i Stavanger. Nå vil også Oslopolitiet informere asylsøkere, men det er ikke bestemt når denne informasjonskampanjen skal begynne.

– Kunne informasjon ha hindret noen av overfallsvoldtektene i Oslo?

– Det tror jeg nok. Den informasjonen vi har gitt i Stavanger har hatt en betydelig forebyggende effekt. Det er viktig å starte nå, slik at man kan forebygge til i morgen. Det er jeg helt overbevist om, sier Bozgil til NRK.

Redde kvinner i Oslo

Kvinner NRK har snakket med anonymt i Oslo sier at voldtektsbølgen gjør dem redde.

– Hvis jeg går alene på kveldstid, går jeg gjerne med tåregass i lommen, selv om det er ulovlig, så tar jeg heller boten hvis jeg blir tatt for å ha det, sier en kvinne.

– Jeg går aldri gjennom Slottsparken etter klokken ti. Jeg får advarsler fra min storesøster, som sier at jeg ikke får lov, rett og slett. Hun har bodd her i mange år, og sier at det ikke er trygt å gå gjennom parken, sier en annen.

– Jeg har hørt om voldtektene, og jeg synes det er helt forferdelig. Jeg vil aldri gå alene, sier en tredje.

– Man må passe på at folk vet når man drar, og når det er forventet at man skal komme hjem. Ha gjerne telefonen på hele tiden, og lat som om du prater med noen, det gjør jeg, sier en fjerde.

– Veldig trist

Hanskollen hotell ved Hurdalsvannet i Akershus har blitt transittmottak for nyankomne asylsøkere.

– Jeg er veldig lei meg for å høre historiene om voldtekt og misbruk av jenter, sier Omar fra Somalia, som kom til Norge for tre uker siden.

Omars råd til Oslo-kvinner er å holde seg hjemme til sakene er oppklart.

– Jeg har sett mange ganger i Nord-Norge at de (kvinnene, journ.anm.) drikker veldig mye, sier Shukrulla fra Afghanistan, som har bodd tre år i Nord-Norge.

Han advarer norske kvinner mot å gå alene, fordi dette kan forstås som en oppmuntring til seksuelle tilnærmelser.

– Hvis en jente går alene, tenker folk andre ting, «de er fulle», og sånn.

Abdi fra Somalia oppfordrer norske kvinner til å drikke lite, og trøster med at angrepene ikke kan fortsette i all evighet.

– Ikke bekymre dere, dere er frie, og dere kan snart gjøre som dere vil igjen, sier Abdi, som hevder å ha full støtte fra de andre beboerne på Hanskollen transittmottak.

I kveld er det fakkeltog i Oslo mot voldtektsbølgen. Fakkeltoget starter ved Jernbanetorget klokken 21.00.

Det har også blitt satt inn 20 ekstra politifolk som skal patruljere gatene i hovedstaden i helgene. Dette tiltaket vil vare frem til jul.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger