Hopp til innhold

Voldsforsker: Overfallsmenn bortforklarer voldtekt med samtykke

Menn som begår overfallsvoldtekter mangler empati, er kyniske og bortforklarer overgrepet med at de får samtykke fra offeret, mener voldsforsker.

Video Voldtektsbølge i Oslo

En kvinne i 20-årene ble lørdag voldatt av to menn på vei hjem fra byen. I Oslo er det registrert 48 overfallsvoldtekter hittil i år.

Foto: Nyhetsspiller

Ragnhild Bjørnebekk

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Voldsforsker ved politihøgskolen, Ragnhild Bjørnebekk, mener mer synlig politi og opplyste gater ikke er nok for å hindre overfallsvoldtekter.

Hun mener man må finne årsaken til at menn begår overfallsvoldtekter.

LES: – Det er i mørket voldtekt skjer
LES OGSÅ: Kvinne voldtatt i Slottsparken

Hittil i år er det registrert 48 overfallsvoldtekter i hovedstaden.

To typer gjerningsmenn

Bjørnebekk sier det finnes to typer gjerningsmenn.

  • Den første gruppen består av menn som faller utenfor samfunnet. De får ofte skyldfølelse etterpå og behandling er effektivt.
  • I den andre gruppen finner vi menn som mangler empati for offeret. De innser ikke at de har gjort noe galt og forklarer handlingen med samtykke fra offeret. De er svært vanskelige å behandle.

Ifølge Bjørnebekk inngår gjerningsmenn som begår overfallsvoldtekter i gruppe to.

– De er vanskelige å behandle. De ser ikke selv at de har gjort noe galt. Voldtekten bortforklares med at offeret ga dem samtykke, sier hun.

– Serieforbrytere inspirerer hverandre

Politiet sier de har grunn til å tro at det er serieforbrytere som står bak flere av overfallsvoldtektene i Oslo. Flere av serieforbryterne er ikke pågrepet.

Politiet gikk tidligere i år ut og sa at nesten alle overfallsvoldtekter i Oslo begås av ikke-vestlige menn.

– De som er på frifot i Oslo tilhører nok den andre gruppen. Det kan være at de inspirerer hverandre. Mye oppmerksomhet rundt voldtekter øker spenningen for overgripere i denne kategorien. Det kan føre til flere voldtekter, sier Bjørnebekk.

Hun mener den beste måten å bekjempe overfallsvoldtekter på er en såkalt screeningprosess av nyankomne asylsøkere.

– Det beste virkemidlet for å hindre overfallsvoldtekt er en utvidet helsemessig screening av asylsøkere. Da kam man avdekke alvorlige personlighetsforstyrrelser hos overgripere og sette i gang med intensiv behandling, sier Bjørnebekk.

Ingen tro på screening

anne bitsch

Anne Bitsch.

Foto: Francesco Saggio / © UiO/Francesco Saggio

Anne Bitsch er doktorgradsstipendiat ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning ved Universitetet i Oslo.

Hun er uenig i at overgripere i overfallsvoldtekter tror de får samtykke fra offeret.

– Hadde man trodd at samleiet var ønsket, ville så mye voldsbruk vært unødvendig. Jeg tror at overfallsvoldtekt må forklares som et utfall av en pendling mellom avmakt og makt. Voldtektsmenn kan bruke makt og seksualisert vold for å kompensere for en følelse av avmakt og utenforskap, mot samfunnet generelt og kvinner spesielt, sier Bitsch.

Hun mener overfallsvoldtekter ofte begås av menn med lav selvfølelse og store psykiske problemer, flere fra land i krig og konflikt.

Bitsch har ingen tro på psykologisk screening av mannlige, nyankomne asylsøkere.

– Jeg mener det er viktig med et helsetilbud og psykologhjelp til både menn og kvinner som kommer fra krigsherjede land. Mennesker med krigsbakgrunn kan få varige relasjonsskader og for noen fører det til at vold blir en utvei, sier hun.

LES OGSÅ: 72 overfallsvoldtekter hittil i år

AKTUELT NÅ