Justisministeren om ventetiden: Fullstendig uakseptabelt

Justisminister Anders Anundsen (Frp) er rystet over hvor lenge enkelte voldsutsatte barn må vente på avhør. Han lover at en ny forskrift skal gjøre det enklere og mer effektivt å gjennomføre barneavhør.

Anders Anundsen blir opprørt når han får høre om hvor lenge enkelte voldsutsatte barn må vente på avhør.

NETT-TV: Anders Anundsen blir opprørt når han får høre om hvor lenge enkelte voldsutsatte barn må vente på avhør.

Justisministeren møter NRK etter å ha sett saken om de lange ventetidene for avhør av voldsutsatte barn.

– Det er fullstendig uakseptabelt. Og det er en situasjon som har bygget seg opp over tid. Nå har jeg tatt opp dette med politidirektoratet som har laget en egen strategi for å få ned ventetiden. Det handler om å omdisponere ressurser, og det gir allerede resultater, sier Anundsen.

Barn må bo med voldsutøveren

Som NRK fortalte tidligere mandag kveld, klarer ikke norsk politi å gjennomføre avhør av barn som har blitt utsatt for seksuelle overgrep innenfor lovens frist på 14 dager.

Det opprører generalsekretær Bernt Apeland i Unicef Norge.

– Bak hvert eneste tall er det et barn som er utsatt for seksuelle overgrep eller vold – ofte i sitt eget hjem av noen som står dem nær. Å måtte vente i to eller tre måneder før man i det hele tatt blir avhørt er fullstendig uakseptabelt, sier han.

Unicef Norge er også kritisk til at det ikke er en lignende frist i saker der barn er utsatt for vold. Her har barn ventet opp mot 222 dager før de er blitt avhørt

For barn som blir utsatt for vold kan det i praksis bety at de må hjem og bo med voldsutøveren, dersom det er foreldre eller foresatt som står bak – mens de venter på å bli avhørt.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Laster kart, vennligst vent...

Så lang tid bruker de ulike politidistriktene i snitt på å avhøre barn som har vært utsatt for seksuelle overgrep eller vold.

Krever frist også for voldsutsatte

– Det er helt uforståelig at det ikke er en frist på å avhøre barn som er utsatt for vold. Ofte er dette like alvorlige saker som overgrepssakene, sier Apeland.

– Hvorfor er det en forskjell på barn utsatt for seksuelle overgrep og barn utsatt for vold, Anundsen?

– Politiet har en strategi der de ser de to tingene i sammenheng, og det er derfor jeg ser på gjenomsnittstall for begge områdene. Det er helt avgjørende at barn kommer raskt til avhør etter alvorlige hendelser. Vi jobber nå med forskrift knyttet til barneavhør, for å gjøre det enklere, mer effektivt og enda mer rettssikkert for barna, svarer Anundsen.

– Hva inneholder denne forskriften?

–Vi vurderer dommerens rolle, hva slags avhør vi skal ha, og hva som skal til for å gjør det mer effektivt. Vi har fått en rekke tilbakemeldinger, og vi er nødt til å skjære igjennom, svarer Anundsen.

– Nå må justisministeren levere

Det er akkurat det Ivar Stokkereit i Unicef venter på.

– Han har ikke tidfestes når han skal komme med ny forskrift. Utvalget leverte sitt forslag til ny forskrift for to år siden, så man bør kunne forvente at justisministeren snart leverer. Forøvrig har vi ikke sett noe til justisministerens satsing på barnehus i budsjettet for 2015, sier Stokkereit.

Han er fornøyd med at justisministeren lover å ta dette på alvor, men også spent på hva forskriften vil inneholde.

– Vi ser at der politiet prioriterer dette går ventetiden ned mot 20 dager. Dette er et ledelsesansvar, og viser at en tydelig satsing og flytting av ressurser er det eneste som hjelper, sier Stokkereit.

Dommeravhør

Her forteller barn om vold og seksuelle overgrep i avhør

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger