Hopp til innhold

Johansen ber Høie igjen revurdere skjenkeinnstramming etter grottefesten

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap), mener helseminister Bent Høie (H) må fjerne innstrammingene for utestedene i Oslo. – Folk går ikke hjem og legger seg ved midnatt, sier han.

Raymond Johansen, byrådsleder (Ap)

Raymond Johansen ber helsemyndighetene revurdere innstrammingene i skjenketid.

Foto: Birgitte Wold Ingebretsen / NRK

– Jeg tror det kan være fornuftig å ha åpningstider til klokken 03.00 nå. Vi er i en situasjon der veldig mange er drittlei og har senket skuldrene, sier Johansen til NRK.

I kjølvannet av den såkalte «grottefesten», der over 20 personer ble fraktet til sykehus etter en fest i en gammel bunker, sier byrådslederen at det helsemyndighetene bør revurdere innstrammingene slik at man får mer «kontrollerte former».

– Vi får rapporter om at folk ikke går hjem og legger seg ved midnatt. Andelen private fester i ukontrollerte former øker, sier han.

Foto: tipser.no / Daniel D. Laabak

– Tryggere å dra på utested enn rave party

Han sier serveringsbransjen har vært «skikkelig», og fulgt opp de kravene som har blitt stilt når det gjelder kontroll og smittesikring.

– Samtidig har Oslo kommune god oppfølging av de ulike stedene. Jeg tror det er tryggere nå å dra kontrollert på et utested enn det er å takke ja til et rave party eller hjemmefest etterpå, sier han.

Oslo kommune har også tidligere ment det nødvendig å revurdere de avkortede åpningstidene for utelivsbransjen.

Byrådet i Oslo, Marie Victoria Evensen (Ap), ba også regjeringen i forrige uke om å revurdere tidlig skjenkestopp i utelivsbransjen.

Helseminister Bent Høie (H) sa han delte bekymringen for hjemmefestene, men sa disse trolig ville funnet sted uavhengig av skjenkestoppen.

– Vi er av den oppfatning at skjenkestoppen bidrar til at færre er ute og fester sent med høy promille, som utgjør en risiko for smittespredning, sa Høie.

Høie: Ny vurdering i september

NRK har i dag vært i kontakt med Helsedepartementet på ny etter Johansens utspill.

Bent Høie svarer skriftlig gjennom seniorrådgiver Anne Kathrine Aambø i departmentet.

– Regjeringen vil ta stilling til tidlig skjenkestopp i september. Vi vil se på om den skal videreføres, oppheves eller om det finnes andre måter å hindre smitte blant folk som fester på byen.

Høie peker på at det er vanskeligere å følge smitterådene i takt med at promillen øker, enten man er ute på byen eller på hjemmefest.

– Det viktigste for oss er å beholde kontrollen og unngå å stenge samfunnet helt ned igjen. Vi mener skjenkestopp ved midnatt er mye bedre enn å stenge ned. Det er grunn til å tro at summen av all festing er mindre ved skjenkestopp ved midnatt, skriver Høie.

– Fortvilende at politiet ikke griper inn

Oda Horgen

- FESTEN FORTSETTER: Utestedeier Oda Horgen tror løsningen på de uorganiserte festene er lengre skjenketider.

Foto: Paal Wergeland / NRK

På utestedet GodtHåb i bydelen Grønland i Oslo sentrum, stenges kranene ved midnatt. Men innehaver Oda Horgen har ikke inntrykk av at festen er over av den grunn:

– Jeg hører at det fortsatt er liv ute i gatene når det stenger og langt ute på natten, forteller Horgen til NRK.

Selv har hun måttet oppbemanne for å sørge for tilstrekkelig desinfisering av kontaktflater og for å sørge for at folk holder seg ved bordene sine og vandrer rundt. Horgen opplever hyppige kontroller fra myndighetene som skal påse at smittevernsreglene følges.

– Det er strenge, hyppige og langvarige kontroller. De skjer dessverre på den tiden av kvelden vi tjener mest penger, sier Horgen som er opprørt over de uroganiserte festene som er avdekket.

– Jeg Hører om ulovlige fester som ikke blir stoppet i tide eller i det hele tatt. Det er fortvilende som utestedseier at det får foregå fritt og at politiet kan meldes både en og to ganger uten at de gjør noe. De sier jo at de ikke vil være smittevernspoliti, sier Horgen.

Hun tror festene kommer som en reaksjon på skjenketidene.

– Det er tullete å tro at ungdom og unge mennesker slutter å feste for en ubestemt tidsperiode, bare fordi regjeringen mener det. Det at det blir ukontrollerbart er synd i seg selv. Men det går også utover oss så innmari hardt økonomisk å stenge ved midnatt, sier hun.

Pressesjef i Oslo politidistrikt Unni T. Grøndal skriver i en epost at de ikke rekker å følge opp alle tipsene de får inn.

– Det er positivt at folk melder fra til politiet, og er opptatt av smittevern/spredning. Politiet får daglig inn flere meldinger om arrangementer/fester, og spesielt i helgene. Politiet har ikke kapasitet til å rykke ut på alle disse med bakgrunn i smittevern, men vil kunne gjøre det når det er grunnlag for vår tilstedeværelse, skriver Grøndal.

Glad for siktelse

Mandag ble det kjent at to personer så langt er siktet etter festen i en gammel bunker i Oslo natt til søndag. Opp mot 200 deltakere var innom festen, og politiet vurderer om siktelsen skal utvides eller om flere personer skal siktes.

Johansen sier til NRK at beslutningen om å arrangere denne festen er «helt på trynet».

– Det er lov å bruke hodet. Dette kunne vært en svært alvorlig tragedie. Jeg er glad for at politiet har tatt ut siktelse mot foreløpig to av disse, sier han.

To aggregater for strømtilførsel til musikk og lys i det underjordiske anlegget førte til lavt oksygennivå kombinert med et høyt innhold av CO i luften.

Stabssjef i brannvesenet i Oslo, Lars Magne Hovtun, sier festen kunne endt fatalt.

– Denne festen kunne fått store konsekvenser. Dette med lite oksygen og mye kullos var bare en av mange ting som kunne skjedd her, sier han.

Tre mennesker ligger fortsatt til overvåking på intensivavdelingen, opplyser Oslo universitetssykehus mandag.

Sykehuset regner med at flesteparten av de 27 som ble innlagt ved sykehuset, vil bli skrevet ut i løpet av dagen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger