Hopp til innhold

Vil kvele hjemmefestene - ber regjeringen droppe skjenkestopp på utestedene

Byråder i Oslo og Bergen roper varsku og mener tidlig skjenkestopp bidrar til økt smitte. – Skjenkestoppen har bidratt til at vi har kontroll på smittespredningen, svarer helseministeren.

Folketomt på Oslo streetfood etter sjenkestopp

SKJENKESTOPP: Det var folketomt på Oslo streetfood tidligere denne måneden etter at regjeringen innførte skjenkeforbud ved midnatt.

Foto: Mari Reisjå / NRK

Mandag ble det klart at 26 personer har testet positivt for covid-19 i Bergen.

De fleste tilfellene kan knyttes til studiestarten ved Høgskolen på Vestlandet. Også seks studenter på Universitetet i Bergen og én på NHH har fått påvist smitte. Fire tilfeller skal ikke være knyttet til studiemiljøet.

Byrådet i Bergen forventer at tallet på smittede vil øke de neste dagene.

Skylder på hjemmefestene

Nå ber byrådsleder Roger Valhammer (Ap) regjeringen om å revurdere forbudet mot å servere alkohol etter midnatt på landets utesteder. Han mener private studentfester har skylden for smitteøkningen.

– I Bergen har vi veldig mye hjemmefester og mye bråk. Vi ser at smitten skjer på hjemmefestene, sier Valhammer.

Byrådslederen har etterlyst en smittevernfaglig begrunnelse for skjenkestoppen, og mener man i Bergen nå tydelig ser de negative bieffektene av tiltaket.

– Dette har også et økonomisk aspekt for næringslivet. Men mitt hovedanliggende nå er at vår smittevernlege og medisinsk fagsjef er i tvil om dette er et godt smitteverntiltak, sier Valhammer.

Roger Valhammer

BER OM NY VURDERING: Byrådsleder Roger Valhammer (Ap) mener Bergen nå opplever de negative effektene av regjeringens skjenkestopp.

Foto: NRK

Får støtte fra Oslo

Valhammer får støtte av næringsbyråd Victoria Marie Evensen (Ap) i Oslo. Byrådet har nylig sendt et brev til helseministeren der de ber om en vurdering av skjenke-tiltaket.

– Vi er i tvil om skjenkestopp ved midnatt er det beste virkemiddelet, og deler langt på vei synspunktene i Bergen, sier Evensen.

Næringsbyråden mener erfaringen tilsier at en proff utelivsbransje med gode smittevernrutiner er et bedre alternativ for studentene enn å samles i private hjem der smittevernrutinene kan være dårligere.

– Totalt sett håndterer utelivet dette på en god måte. Vi har også stengt steder som ikke håndterer dette godt nok, sier Evensen.

Victoria Marie Evensen

I TVIL: Næringsbyråd Victoria Marie Evensen sier Oslo-byrådet er i tvil om skjenkestopp er et godt virkemiddel.

Foto: Oslo kommune

Mener tiltaket fungerer

Helseminister Bent Høie (H) deler bekymringen for hjemmefestene, men sier disse trolig ville funnet sted uavhengig av skjenkestoppen.

– Vi er av den oppfatning at skjenkestoppen bidrar til at færre er ute og fester sent med høy promille, som utgjør en risiko for smittespredning, sier Høie.

Er ikke kontrollen bedre på utestedene enn på hjemmefester?

– Mange utesteder har vært veldig flinke til å overholde smittevernreglene, men vi ser også at det blir vanskelig for gjestene å forholde seg til reglene når det blir sent og man har drukket en del alkohol, sier Høie.

Bent Høie

VIL VURDERE: Helseminister Bent Høie sier skjenkestoppen skal vurderes, men mener tiltaket har bidratt til å få kontroll på smittespredningen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen

Krevende smittesporing

Helseministeren legger til at arbeidet med smittesporing kan bli svært omfattende for kommunene dersom smitten spres på et utested der mange har vært innom i løpet av natten.

Høie sier regjeringen vil gjøre en vurdering av skjenkestoppen og andre tiltak som er satt i verk i begynnelsen av september.

– Vi mener det var et riktig tiltak da vi innførte det. I sum har vi klart å beholde kontrollen på smitten fordi vi var villige til å bremse opp og stramme noe til, sier Høie.