Hopp til innhold

Jobbreisende er bedre forberedt på terror

Bedrifter har skjerpet sikkerheten betydelig når de sender ansatte utenlands, men det er store forskjeller: – Mange små og mellomstore bedrifter har fortsatt liten kontroll.

Turister på the Strand, Westminster, London

FREDELIG: Westminster er bydelen sentralt i London hvor det første terrorangrepet i år skjedde. Men denne sommerdagen midt i juni virker det som de mange turistene her aner fred og ingen fare.

Foto: Linda Reinholdtsen

Det mener Bernt Eliassen som er leder for BCD Travel og Ticket Biz, som er reisebyråer med mange bedriftskunder.

Bernt Roger Eliassen foran et bilde av New York

Bernt Eliassen, sjef i BCD Travel og Ticket Biz har flere tiår bak seg i reiselivsbransjen, og har merket økt sikkerhetsfokus i det siste.

Foto: Linda Reinholdtsen

– Det virkelige fokuset har kommet de siste årene, og spesielt etter de alvorlige hendelsene i Istanbul, Brussel, Nice og London, sier Eliassen.

– Mange små har lite kontroll

Men han mener altså at det er store forskjeller.

– Utfordringen er de mange små og mellomstore bedriftene som enten ikke har egne ressurser, eller som rett og slett ikke prioriterer det, mener Eliassen.

I en krisesituasjon vil man da ofte ikke vite hvor de ansatte er, man har ikke oversikt over deres reiseplaner og man vet ikke hvordan man skal få hjulpet dem og eventuelt få dem evakuert fra området.

– Og det er uheldig hvis det skulle oppstå alvorlige situasjoner, sier Bernt Eliassen.

Slik mener han forretningsreiser bør sikres:

  • Systemer som fanger opp alvorlige hendelser og terror døgnet rundt.
  • Oversikt over reisende som er på vei til eller er i et område med en alvorlig hendelse.
  • Varsel til den reisende med beskrivelse av hendelsen, og hvordan man skal forholde seg og få hjelp.
    Anette Maltun Koefoed, portrett

    – Beredskapsbildet har endret seg og dette setter også nye krav til bedrifter som har ansatte på reise, sier Anette Maltun Koefoed, kommunikasjonsdirektør i Berg-Hansen.

    Foto: Berg-Hansen

Fra streik til terror

Tidligere var streik den største bekymringen for jobbreisende, men de siste årenes økning i alvorlige hendelser og terror har fått bedriftene til å skjerpe sikkerheten.

– Vi ser tydelig at bedriftene tar mye mer ansvar enn de gjorde bare for noen år tilbake, og det henger sammen med alvorsgraden av det som skjer, sier Anette Maltun Koefoed, kommunikasjonsdirektør i landets største reisebyrå, Berg-Hansen.

Reiserådgivere i Berg-Hansen hjelper publikum

MANGE SPØRSMÅL: Når det skjer alvorlige hendelser får reiserådgiver i Berg-Hansen Hilde Hauge spørsmål om hva man skal gjøre med reisen.

Foto: Linda Reinholdtsen

Nordmenn reiser stadig mer i jobbsammenheng. Ferske tall fra en undersøkelse YouGov har gjort for Tryg Forsikring viser også at 1 av 3 nordmenn er mer engstelige for å reise utenlands nå enn før.

Covent garden en sommerdag, yrende folkeliv

TROSSER FRYKTEN: London er hittil i år rystet av tre terrorangrep og en tragisk høyblokkbrann. Selv om folk er mer bekymret, har reisebyråene så langt ikke merket at folk lar være å reise.

Foto: Linda Reinholdtsen

– Selv om folk lar seg skremme, har vi så langt ikke merket at folk lar være å reise for eksempel til London, spesielt ikke i jobbsammenheng, sier kommunikasjonsdirektøren i Berg-Hansen.

– Legg mobilen i lomma

Tidligere elitesoldat Tommy Fjeldheim har nå gjort det til sitt levebrød å gi råd om sikkerhet i Bravura.

Tommy Fjeldheim

FØLG MED. Sikkerhetsrådgiver i Bravura Tommy Fjeldheim råder reisende til å orientere seg om hvor de skal og følge med.

Foto: Linda Reinholdtsen

– Terrorens virkelige effekt er ikke hendelsen i seg selv, men frykten den skaper. At folk fortsetter å reise synes jeg er bra fordi det begrenser terrorens ønskede effekt.

Fjeldheims viktigste råd er å være mentalt forberedt på hva man skal gjøre, hvis det skulle skje noe alvorlig. Man bør forberede seg på hvor man skal, og rett og slett følge med på hva som skjer rundt en, istedenfor å stirre ned i mobilen:

– Bestem deg for at inntil du kommer fram til en kafé eller hotellrommet, så kan telefonen ligge i lomma.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger