Normal

Jenter gruer seg til etegilder

Ikke alle setter like stor pris på bugnende matfat mellom jul og nyttår. Det merker telefonvaktene i Røde Kors og Mental Helse. Hit ringer unge jenter som føler seg tvunget til å spise mer enn de ønsker. Nå advares foreldre mot forventningspress.

Nelli Kongshaug

ADVARER FORELDRE MOT SPISEPRESS: – Vi merker at spesielt en del unge jenter gruer seg til jula fordi det forventes at de skal spise mye, sier daglig leder i Røde Kors' hjelpetelefon «Kors på halsen», Nelli Kongshaug.

Foto: Erik m Sundt / Røde Kors

– Vi merker at spesielt en del unge jenter gruer seg til jula fordi det forventes at de skal spise mye. Mange forteller at de er bekymret for hvordan de skal håndtere julemiddagen og andre selskap hvor det serveres store mengder mat, forteller Nelli Kongshaug.

  • Les også:

– Strider mot kroppsidealet

Som daglig leder i Røde Kors' hjelpetelefon «Kors på halsen» har hun forståelse for at ungdom kan oppleve et forventningspress.

– Hvis ikke du er så glad i fet mat og vil passe på kroppen din, så strider inntaket av all julematen med dette idealet. De som er unge i dag er opptatt av å se ålreite ut. De vil være slanke, veltrente og skal ha masse muskler. I dette bildet passer ikke fet mat inn, sier Kongshaug.

Hvis ikke du er så glad i fet mat og vil passe på kroppen din, så strider inntaket av all julematen med dette idealet

Nelli Kongshaug, daglig leder i Røde Kors' hjelpetelefon «Kors på halsen»

Advarer foreldre

Hun har disse rådene til foreldre som gjerne vil at barna skal forsyne seg mer enn de pleier.

– Det er viktig at slike middager ikke blir en byrde. Selv om det er brukt lang tid på maten og foreldrene har sine forventninger til måltidet, er det viktig å la barna selv få velge hvor mye de vil ha. Man trenger ikke spise så mye, men man kan smake litt på alt. Det skal jo være hyggelig å være sammen, sier Nelli Kongshaug.

– Anstrengt forhold til mat

I Mental Helse er de heller ikke ukjent med denne problemstillingen.

Aslaug Timland Dale, Mental Helse

Daglig leder i Hjelpetelefonen i Mental Helse, Aslaug Timland Dale.

Foto: Mental Helse

– Mange unge forteller at de gruer seg til så mange dager sammen med famille, da det er ekstra vanskelig å skjule et anstrengt forhold til mat. Personlige og familiære utfordringer blir ofte ekstra synlige i julen, enten man sliter med relasjoner, rus, forhold til mat eller selvskading, sier daglig leder i Hjelpetelefonen, Aslaug Timland Dale.

Mange unge sier de gruer seg for så mange dager sammen med famille, da det er ekstra vanskelig å skjule et anstrengt forhold til mat

Daglig leder i Mental Helses Hjelpetelefon, Aslaug Timland Dale

– Lytt til barna

Til Røde Kors' hjelpetelefon ringer barn og unge inn alle typer utfordringer.

– Det er tre hovedtema som går igjen; psykisk helse, familierelasjoner og forhold til egen kropp og helse. Vi opplever at flere, som vanligvis oppsøker hjelpeapparatet, tar kontakt mellom jul og nyttår. Vi har en del ganske tunge samtaler da. Det er viktig at trygge voksne lytter til det barna vil fortelle, understreker Nelli Kongshaug.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger