Hopp til innhold

Tusenvis ringer krisetelefon i julen

For flere tusen nordmenn blir dagene mellom jul og nyttår så vanskelige at de ringer en krisetelefon. Ensomhet, samlivstrøbbel og brutte relasjoner gjør julen til en stor nedtur.

ILLUSTRASJONSFOTO Kvinne går i park

ENSOMHET: For noen blir julefeiringen ekstra tung på grunn av ensomhet og brutte relasjoner. Mange ringer og ber om hjelp.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

– Julen er en tid der man ofte blir minnet på alt man har mistet og savner. Mange kjenner også på meningsløshet og følelsen av å stå utenfor, sier generalsekretær i Kirkens SOS i Norge, Leif Jarle Theis.

Denne julen har Kirkens SOS mottatt over 4000 henvendelser til sin nødtelefon. 2207 av dem er blitt besvart. Det er en liten økning fra tidligere år.

I samme tidsrom har vakttelefonen til Mental Helse registrert 3116 anrop. Det er 350 flere anrop enn året før.

Julen er en tid der man ofte blir minnet på alt man har mistet og savner

Generalsekretær i Kirkens SOS i Norge, Leif Jarle Theis

– En skam

Leif Jarle Theis

Generalsekretær i Kirkens SOS i Norge, Leif Jarle Theis.

Foto: Jørgen Eide / NRK

– For noen er det en skam å måtte innrømme at de ikke har det så bra. De savner fellesskap, de kjenner på ensomheten og de føler at de ikke strekker til, forteller Leif Jarle Theis.

24 timer i døgnet året rundt sitter frivillige på vakt. Av og til tar innringere kontakt i etterkant og sier at samtalen trolig reddet livet deres.

– Hvis vi ikke hadde vært der kan det hende at flere ville ha tatt livet sitt, sier veiledningsansvarlig Målfrid Bergaplass Anderson i Kirkens SOS i Oslo.

– Det må vi tåle

Noen samtaler er enkle. Andre er krevende. Enkelte ganger står det om livet.

– Da er det viktig å være direkte, tydelig og empatisk. Vi spør hvordan og når de har tenkt å gjøre det slutt. Å være til stede i denne ambivalensen, er smertefullt. Det må vi tåle fordi det er livsviktig og smertelindrende, sier Målfrid Bergaplass Anderson.

Hvis vi ikke hadde vært der kan det hende at flere ville ha tatt livet sitt

Veiledningsansvarlig Målfrid Bergaplass Anderson i Kirkens SOS i Oslo

Også i Mental Helse mottar de anrop fra personer som sliter tungt i julehøytiden.

– Vi får daglige henvendelser fra mennesker som sier at de «ikke orker mer», at de planlegger å ta livet sitt eller at det er i ferd med å skje. Det er ofte et rop om hjelp, forteller informasjonskonsulent Silje-Carine Kikut Moen i Mental Helse.

Kirkens SOS svarer på telefon

LIV OG DØD: Noen samtaler er enkle. Andre er krevende. Enkelte ganger står det om livet.

Foto: Hilde Martine Lindgren

Unge med relasjonsproblemer

I julen er det også mange unge som tar kontakt på grunn av relasjonsproblemer, konfliktfylte forhold til foreldre eller at de opplever å ikke «bli sett» i familien.

– Noen unge skriver rett ut at de ikke har lyst til å leve lenger og at de planlegger selvmord. Ellers er det mange meldinger om angst, ensomhet, problemer i forhold til mat og selvskading, forteller Silje-Carine Kikut Moen.

Noen unge skriver rett ut at de ikke har lyst til å leve lenger og at de planlegger selvmord

Informasjonskonsulent Silje-Carine Kikut Moen i Mental Helse

Kirkens SOS oppfordrer alle til å bli mer oppmerksomme på de vi har rundt oss.

– Alle har vi muligheter til å se og lytte, til å være et medmenneske. Det kan utgjøre den store forskjellen, minner generalsekretæren i Kirkens SOS i Norge, Leif Jarle Theis, om.

AKTUELT NÅ