Hopp til innhold

Jensen: Vi har fått en veldig tydelig marsjordre

Frp blir sittende i regjering, men partiledelsen har fått klare krav om resultater i bompengesaken.

Ekstraordinært landsmøte i FrP om bomepenger

KREVENDE MØTE: Siv Jensen og Sylvi Listhaug har fått en klar bestilling fra landsstyret om større gjennomslag i regjeringen.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Det opplyste partileder Siv Jensen da hun møtte pressen like etter klokken 20 i kveld.

– Vi har hatt et godt, men svært krevende landsstyremøte. Vi har fått veldig tydelige tilbakemeldinger, og det handler om at vi må få mer gjennomslag, sier Jensen.

Landsstyret har enstemmig samlet seg om seks punkter som Jensen nå må ta med seg tilbake til de andre regjeringspartiene og forhandle videre.

  • Stopp i nye bypakker
  • Kutte kostnadene i eksisterende bypakker
  • Fortsette slettingen av bompengegjeld
  • Være tydelige på at de er i mot veiprising
  • Endre nullvekstmålet
  • Stille strengere krav til egenandel fra lokale myndigheter når staten bidrar med penger til byområdene

– Vi har en ambisjon om å få til et resultat, men vi vet ikke hva vi får til. Men vi har fått en klar marsjordre fra fylkesledere, grasrota og velgerne, sier Jensen.

Jensen sier at hun vil komme tilbake til landsstyret når hun har fått resultater og la dem få vurdere dem. Hun vil ikke tidfeste når dette skal skje, men at det er i alles interesse at det ikke drar ut i tid.

Følger regjeringens politikk

19. juni skal Stortinget ta stilling til nye bompengeprosjekter på over 15 milliarder kroner. På spørsmål om Fremskrittspartiet da kommer til å stemme mot økningen, svarer Jensen:

– Vi står bak regjeringens politikk. Fremskrittspartiet er en troverdig samarbeidspartner. Dette er i tråd med prosjekter Frp har jobbet for, nemlig at man skal kunne kjøre gratis på sideveier, sier Jensen.

Jensen sier at ingenting har forandret seg siden de fire regjeringspartiene ble enige om Granavold-plattformen i vinter:

– Vi er fortsatt fornøyd, men det som har forandret seg siden da, er at folk der ute mener at belastningen på dem har blitt for stor. Det er et alvor som siger inn over mange flere partier enn Fremskrittspartiet.

Raslet med opposisjonssablene

Møtet ble beskrevet som et skjebnemøte for partiets videre framtid i regjeringskontorene. I dagene før møtet har en rekke fylkesledere i partiet uttrykt at de nå vil ha gjennomslag i bompengepolitikken. Hvis ikke ser de heller at Fremskrittspartiet går tilbake i opposisjon.

Senest i dag gjentok stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde kravet om at partileder Siv Jensen måtte presentere store seiere i kveld.

Jensen sa til pressen før møtet begynte at hun gledet seg til å møte landsstyret:

– Det er en fin mulighet til å gi en orientering om hvordan situasjonen er nå. Nå skal vi gå gjennom dette og ha en god debatt, sa Jensen.

Lite drahjelp fra regjeringspartnerne

Selv om det ropes fra grasrota i partiet om at noe må skje med bompengegaloppen, har de andre regjeringspartiene vært avvisende til å justere regjeringsplattformen som ble fremforhandlet på Hadeland i vinter.

– Det viktige for Venstre er å få gjennom det vi har i Granavolden-plattformen. Vi skal alltid prøve å finne gode løsninger, sa Venstre-leder Trine Skei Grande til NRK i ettermiddag.

– Frp må kjøre sine egne prosesser. KrF forholder seg til Granavoldplattformens formuleringer og forventer at de andre regjeringspartiene – inkludert Frp – gjør det samme, sa KrFs parlamentariske leder Hans Fredrik Grøvan til NRK tidligere i uken.

AKTUELT NÅ