Normal

Ap-Støre: – Lever godt med Jens-usikkerheten

FOLKETS HUS (NRK) Jens Stoltenberg ga samme svar til eget landsstyret som til alle andre: «Jeg vil ikke si noe om NATO». – Uproblematisk, sier Jonas Gahr Støre.

Jens Stoltenberg

NATO-MØRKE: Jens Stoltenberg brukte landsstøyretalen til alt annet enn å røpe hvem som blir generalsekretær i NATO.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre er ventet å ta over som partileder i Arbeiderpartiet dersom Jens Stoltenberg blir generalsekretær i NATO.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Like før klokken 14.00 kom Stoltenberg «hjem» til sine egne på Folkets hus på Youngstorget i Oslo.

To dager etter at Aftenposten utnevte Ap-toppen til ny generalsekretær i Nato har Stoltenberg fortsatt kun besvart spørsmål om stillingen med : Ingen kommentar.

Det har Jonas Gahr Støre, mannen de fleste peker på som arvtaker, et avslappet forhold til.

– Er det noen som har hodet med seg til tross for spekulasjonene, så er det Jens. Og sett i mine øyne er ikke situasjonen uavklart, fordi vi har en uomstridt partileder som står fjellstøtt, sier Støre på vei inn for å høre på Stoltenberg..

Les også: Stoltenberg NATO-favoritt - NRK Nyheter

Jens og den blå elefanten

Men det er en elefant i rommet til «Sirkus Jens». Den er stor, den er blå og den heter NATO.

For spørsmålet alle lurer på er om Stoltenberg er NATOs nye generalsekretær og om Arbeiderpartiet må finne seg en ny partileder ett år før tiden..

Men han er taus. Hele veien gjennom foayeen på Folkets Hus og i alle de 20 minuttene det tar før han kommer på scenen for å tale til det som kan være hans siste som partileder i Arbeiderpartiet.

Så starter han, og han gjør det utenriks.

– Vi samles til landsstyremøte mens vi har en farlig situasjon i Ukrania, sier Stoltenberg når han inntar podiet i Folkes hus.

Han har akkurat takket for ordet og blitt møtt med stående applaus. Så gyver han løs på Russlands anektering av Krim-halvøya i Ukraina.

– Dette er en maktteknikk som hører en annen tid til. Konflikten må få en politik løsning, og vi må stå sammen med våre allierte, sier Stoltenberg.

Og når Ukraina først er ute av sekken tar han opp ledervervet i NATO.

– Jeg har sagt at jeg kommer til å informere partiet dersom det blir aktuelt, men jeg kan ikke si noe før det er endelig avklart. Jeg takker partiet for forståelsen partiet har for dette, sier Stoltenberg.

Han fortsatte med å si at han har blitt flinkere og flinkere til å svare uten å si noe til stadig flere kreative spørsmål om det samme fra et samlet pressekorps.

Fortsatt uten å nevne elefanten i rommet.

– Definerer fremtidens sosialdemokrati

Stoltenberg NATO

Jens Stoltenberg sier han har lært å svare uten å svare når han får stadig mer kreative spørsmål om han blir ny generalsekretær i NATO.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

For Stoltenberg går videre. Han går over til å snakke om det han mener er de største utfordringene verden står overfor.

– Verden har klart å halvere antall mennesker som lever i absolutt fattigdom før tiden. Vi lever i en fantastisk tid der mennesker opplever fremgang, og det skyldes at stadig flere blir en del av internasjonal økonomi, sier Stoltenberg.

Så trekker han frem globaliseringens ulempe.

– Globaliseringen har også stilt verden overfor dens største utfordringer noensinne, og det kommer til å definere sosialdemokratisk politikk i Norge og i verden. Det er økte forskjeller og stadig mer utslipp. Vi må greie å løse både fattigdomsproblemet og utslippsproblematikken samtidig, sier Stoltenberg.

Han mener Norge må sørge for fullskalarensing av CO2 og ta tak i utslippene innen både samferdsel og industri.

– Norge overoppfylte Kyoto 1-avtalen. På samme måte bør vi også overoppfylle Kyoto 2-avtalen som gjelder frem mot 2020. Vi må heve ambisjonen og øke klimamålene ved å overoppfylle også Kyoto 2-avtalen med utslipp av 500 millioner tonn CO2, sier Stoltenberg.

Han mener også at man må ta tak i tre områder for å hindre ujevn fordelig av godene i Norge:

  • At fagforeningene forblir sterke slik at verdiene i samfunnet fordeles rettferdig på arbeidstakere og eiere.
  • At skolepolitikken virker utjevnende.
  • At familiepolitikken sikrer reell likestilling.

NATO-spøkelset

Da gjenstår fortsatt spørsmålet alle lurer på. Om Jens Stoltenberg er ferdig som Ap-leder, om han skal ta over som generalsekretær i NATO og hvem som eventuelt skal lede Norges største parti inn i kommune- og fylkestingsvalgene i 2015 og stortingsvalget i 2017.

Det har de gjort i ganske nøyktig én uke.

Da slapp den italienske avisen La Repubblica nyheten om at Jens Stoltenberg var aktuell som ny generalsekretær i NATO når danske Anders Fogh Rasmussen gir seg til høsten.

Siden da har heiagjengen bak Jens blitt større og større og mektigere og mektigere. Statsminister Erna Solberg var raskt på plass bak sin hovedrival i de siste valgene.

– Det er bra for Norge hvis Stoltenberg skulle bli Natos neste generalsekretær, fordi han har med perspektiver på situasjonen i nordområdene, og han har gode kvaliteter til å gjøre en god jobb. Dessuten har denne regjeringen bestemt seg for at vi skal heie på nordmenn som søker seg internasjonalt. Der skal det ikke ligge politiske preferanser til grunn, sa Solberg til NRK dagen etter lekkasjen i La Repubblica.

Voksende heiagjeng

Så skrev Aftenposten at USAs president Barack Obama hadde fått følge av Tysklands forbundskansler Angela Merkel i heiagjengen.

Og Frankrikes president Francois Hollande og Storbritannias statsminister David Cameron.

– Storbritannia gir Stoltenberg sin støtte. Det siste er at Frankrike også er positiv. Fra før vet vi at Obama og Merkel har snakket varmt for Stoltenbergs kandidatur, sa politisk redaktør Harald Stanghelle til NRK så sent som mandag.

I Politisk kvarter på NRK P2 tirsdag morgen var Stoltenberg klar på at han ikke hadde noen planer om å trekke seg i dagens landsstyremøte.

– Jeg er leder, jeg tar ansvar for å lede partiet. Så ser jeg at det er mange spekulasjoner om at jeg er et navn som nevnes i forbindelse med å bli ny generalsekretær i NATO. Jeg har hele tiden sagt at det ikke vil tjene noens sak om jeg blir en del av de spekulasjonene, om jeg erklærer det ene eller det andre, sa Stoltenberg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger