Jacob Schram blir ny Norwegian-sjef: Overtar etter Bjørn Kjos med ærefrykt og sug i magen

Jacob Schram (57) blir ny konsernsjef i Norwegian etter Bjørn Kjos. At han ikke har erfaring fra flybransjen, tror Schram ikke blir noe problem.

Den nye Norwegian-sjefen Jacob Schram snakker på en pressekonferanse foran en vegg med bilde av et Norwegian-fly

OVERTAR ETTER KJOS: Jacob Schram har blant annet hatt lederstillinger i Circle K, Statoil Fuel & Retail, McDonalds og McKinsey. Nå blir han ny sjef i Norwegian, etter at Bjørn Kjos trakk seg etter 17 år som konsernsjef i flyselskapet.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Norwegian opplyste i en børsmelding i formiddag at selskapet hadde ansatt den nye konsernsjefen.

Avtalen med Jacob Schram, som begynner i stillingen 1. januar 2020, ble underskrevet tidligere i dag.

Schram er 57 år og har blant annet hatt lederstillinger i Circle K, Statoil Fuel & Retail, McDonalds og McKinsey. Han gikk av som toppsjef i Circle K i 2018, etter over 20 år i selskapet.

Omfattende ledererfaring – men ikke fra luftfarten

– Hans omfattende ledererfaring fra globale selskaper, tydelige kundeorientering og evne til å skape verdier er nettopp det Norwegian trenger når selskapet nå går over i en ny fase der veksten bremser opp, og vi skal fokusere på lønnsomhet, sier styreleder Niels Smedegaard i Norwegian i børsmeldingen.

Det har blant enkelte vakt oppsikt at den nye Norwegian-sjefen ikke har erfaring fra luftfartsbransjen.

Det tror verken styreleder Smedegaard eller Schram selv er et problem.

– Vår vurdering var at luftfartserfaring var «nice to have» i denne prosessen, men vi har 10.000-11.000 ansatte i Norwegian med større eller mindre slik erfaring. Nå gjelder det å få alle de menneskene til å spille sammen. Da er det viktig at vi får den ledertypen som vi har fått i Jacob, sier Smedegaard på en pressekonferanse.

Schram mener hans tidligere karriere bøter på den manglende spesifikke luftfarterfaringen.

– Gjennom McKinsey har jeg vært vant til å jobbe i mange bransjer. Det var ikke uvanlig at man gikk fra et prosjekt til et annet, og at man skulle sette seg hurtig inn i problemstillinger i andre bransjer og kunne jobbe på et toppledernivå. Det har jeg gjort utallige ganger.

Styreleder i Norwegian Niels Smedegaard presenterer den nye konsernsjefen Jacob Schram på en pressekonferanse

– DEN BESTE: – Jacob Schram er den som klart best oppfyller de mange kravene vi hadde til Bjørn Kjos' etterfølger, sier styreleder i Norwegian Niels Smedegaard.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Schram: – Jeg er beæret

Jakten på Bjørn Kjos' arvtager begynte da Kjos trakk seg som konsernsjef i Norwegian i juli.

– Da hadde styret en liste over kriterier som vi anså som viktig for den som skulle overta. Vi ønsker en erfaren konsernsjef, en som hadde vist at man suksessfullt kan bringe et selskap gjennom krevende endringsprosesser, en som har strategisk teft, gjennomføringsevne og sans for detaljer, sier Smedegaard.

– Vi så også etter en personlighet som er jordnær, og som kan håndtere de forskjellige kulturene vi har i denne internasjonale bransjen. Det var også viktig med internasjonal erfaring, høy integritet og kundeforståelse. Alt dette mener vi at vi har funnet i Jacob.

Schram takker for tilliten han har fått.

– Det er med ærefrykt og sug i magen jeg overtar etter ham som har vært ekspedisjonsleder i alle år, Bjørn Kjos.

– Norwegian har skapt flyhistorie, og jeg er beæret over å ta på meg rollen som administrerende direktør. Flyindustrien kjennetegnes ved sterk kompetanse og uforutsette hendelser, men det er også en industri som er viktig for folk overalt.

Geir Karlsen fortsetter som finansdirektør og visekonsernsjef i Norwegian.

Kjos ga seg etter 17 år

Bjørn Kjos annonserte i juli at han trekker seg som Norwegian-sjef etter 17 år som konsernsjef i flyselskapet.

– Forhåpentligvis er dette min aller siste presentasjon. Hvis dere tror jeg er lei meg for det, så er jeg ikke det. Jeg er langt på overtid, sa Bjørn Kjos den gangen.

Da ble det også klart at Kjos fremdeles skal ha en sentral rolle i selskapet som rådgiver for styret og styreleder Niels Smedegaard.

SISTE NYTT

Siste meldinger