Hopp til innhold

Profilert islamist får ikke bli fotballdommer

Ubaydullah Hussain får ikke begynne som fotballdommer igjen slik han har ønsket. – Uttalelsene hans strider med normene for norsk fotball, uttaler Oslo fotballkrets

Ubaydullah Hussain som dommer i kampen mellom Høland - Romsås

BLE TRUET: Ubaydullah Hussain (midten i grått) dømte kampen i 3. divisjon mellom Høland–Romsås høsten 2011. Han avbrøt kampen etter å skulle ha mottatt trusler. Forrige uke møtte han selv i retten tiltalt for trusler. Mandag kom avgjørelse om at han ikke får bli fotballdommer i Oslo fotballkrets. I 2011 ble han presset til å trekke seg på grunn av sin virksomhet i Profetens Ummah.

Foto: Øyvind Henningsen

Mandag kveld besluttet kretsstyret i Oslo fotballkrets at den trusseltiltalte islamisten Ubaydullah Hussain ikke får begynne igjen som fotballdommer i Oslo fotballkrets.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

Dette bekrefter Norges Fotballforbund tirsdag ettermiddag.

OFK skal ikke benytte dommer nr. 2203, Arslan Hussain, i oppdrag i sesongen 2014.

Oslo fotballkrets, vedtak om Ubaydullah Hussain 3. februar 2014

– Uttalelsene er mange, og har pågått over lang tid, helt opp til nylig. De bryter helt åpenbart med de normer for adferd som norsk fotball stiller til en dommer. Utsagn fra dommeren om at han har til hensikt å moderere seg vil ikke i seg selv være tilstrekkelig til å rette dette opp på kort sikt, uttaler styret i Oslo fotballkrets i ei pressemelding.

Vil trekke dommerlisensen

Fotballkretsen gjør det klart at deres avgjørelse er selvstendig, og ikke er knyttet til rettssaken mot Hussain der han står tiltalt for trusler mot både jøder, vitner i en rettssak og journalister. Det er blant annet holdningene mot kvinner som mannen selv fortsatt bekrefter at han står for de reagerer på.

– Dommerens holdninger til kvinners deltakelse i fotball er av ham selv bekreftet fortsatt å foreligge, og disse innebærer en absolutt skjerpelse i hans holdninger i forhold til hans tidligere praksis som dommer, uttaler de.

I første omgang stopper de ham fra å dømme fotball i sesongen 2014.

Samtidig vil fotballkretsen også ta fra Ubaydullah Hussain lisensen slik at han aldri mer kan dømme i fotballkamper.

– Oslo fotballkrets vurderer dommerens adferd som så alvorlig at det foreligger grunnlag for å trekke tilbake autorisasjonen som dommer, skriver de i sitt vedtak.

Hussain: – Vil ta saken videre juridisk

Til NRK reagerer Ubaydullah Hussain selv svært sterkt på avgjørelsen.

– Jeg er svært overrasket over avgjørelsen Oslo Fotballkrets har foretatt. Jeg kommer til å gå videre med denne saken da jeg mener at jeg ikke har brutt noen retningslinjer, ei heller er jeg straffedømt i norsk rett, sier Hussain.

Ifølge den tidligere lederen for Profetens Ummah har heller ikke fotballforbundet eller fotballkretsen tatt kontakt med ham direkte for å undersøke saken før de tok avgjørelsen.

– Jeg synes det er merkverdig at man kan ha vært leder for Klanen (VIFs supporterklubb), og i dag dømme i Tippeligaen, mens som tidligere leder for Profetens Ummah så blir man nektet å dømme, sier den tidligere fotballdommeren.

Hussain sier han ikke tar det personlig, men at han prinsipielt mener saken ikke kan få stå slik den ligger an nå.

– Nå skal jeg ta dette opp med en juridisk rådgiver for å se om grunnlaget til denne ekskluderingen fra Oslo Fotballkrets. Fotball er tydeligvis ikke åpent for alle, sier han.

Elitedommer

I januar gjorde NRK det kjent at Hussain hadde søkt om å bli fotballdommer. Han har tidligere hatt dette som hobby i Oslo fotballkrets hvor han dømte i 3. divisjon, var elitedommer i futsal og fjerdedommer i kvinnenes toppdivisjon.

Han ble ansett som et lovende dommertalent og dømte internasjonale studentturneringer og deltok i utvekslingskamper blant annet i Danmark.

Les også: Islamistleder har søkt om å bli fotballdommer

Les også: Ubaydullah Hussain tiltales for trusler

Les også: Aktor: – Hussain må fengsles i 10 måneder

– Vil ikke dømme damer

I 2011 ble han presset til å trekke seg som dommer av Oslo fotballkrets og Norges Fotballforbund (NFF) på grunn av sine aktiviteter i den islamistiske gruppen Profetens Ummah.

Ubaydullah Hussain

TILTALT: Denne uken får Ubaydullah Hussain både svar på om han får dømme fotballkamper i Oslo fotballkrets og dom i straffesaken mot seg.

– I 2011 ble hans ytringer på sosiale medier rapportert til dommerkomiteen. Som et resultat av dette ble han kalt inn til et møte med fotballkretsen. I møtet presiserte vi NFFs etiske retningslinjer og poengterte at vi ikke kan ha dommere som bryter våre regler. Etter dette valgte Hussain selv å gi seg som dommer og har ikke dømt fotballkamper etter 2011-sesongen, sa kommunikasjonsdirektør i NFF Svein Graff til NRK i januar.

Her kan du lese flere artikler om Hussain og rettssaken.

Hussain uttalte i samme artikkel at han ikke ønsket å dømme damekamper, dersom han skulle få dømme i Oslo fotballkrets igjen.

– Det blir ikke aktuelt å delta på damekamper da det er flere elementer her som strider imot islam. Dette regner jeg med å løse med Oslo fotballkrets på en god måte når vi kommer så langt i prosessen.

Risikerer fengsel

Nylig ble det kjent at Hussain har trukket seg som leder for Profetens Ummah. Forrige uke møtte han også i retten tiltalt for trusler mot to journalister, en rettsoppnevnt sakkyndig og for hatefulle ytringer mot jøder og homofile.

Aktor la ned påstand om 10 måneders fengsel, hvorav tre av dem gjøres betinget. Det ble også lagt ned påstand om to års prøvetid.

Hussains erklærte ikke straffskyld på noen av tiltalepunktene og hans forsvarer John Christian Elden la ned påstand om full frifinnelse.

Dom i saken faller fredag 7. februar.

NB! NRKs journalist Farid Ighoubah er aktiv og lisensiert fotballdommer i Oslo fotballkrets på sin fritid.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ