Hopp til innhold

Innsatt sier Hussain skrøt av våpentrening med Bhatti i Afghanistan

OSLO TINGRETT (NRK): En måned etter Profetens Ummahs demonstrasjon utenfor den amerikanske ambassaden i Oslo, satte Ubaydullah Hussain seg på flyet til Pakistan. Hussain skal selv ha sagt at han møtte Arfan Bhatti for å trene med våpen.

Arfan Bhatti i grenseområdene mellom Pakistan og Afghanistan

Arfan Bhatti la selv ut dette bildet på Facebook høsten 2012. Bildet skal være tatt i grenseområdene mellom Afghanistan og Pakistan, og var del av grunnen til at PST var bekymret for Ubaydullah Hussains Pakistan-tur.

Foto: Privat

– Han fortalte at han møtte Bhatti i Afghanistan. De trente, og han sa de møtte mange gærninger med våpen som var tatt fra amerikanske styrker. De hadde store maskingeværer og fikk våpentrening, sier medfangen.

I september i år hadde han og Ubaydullah Hussain hyppige samtaler i luftegården i Kongsvinger fengsel. Franskmannen i 30-årene hevder Hussain forsøkte å rekruttere ham til IS.

Stanset på Gardermoen

I oktober 2012 reiser Ubaydullah Hussain til Pakistan. På Oslo lufthavn blir han stanset av Tollvesenet med 25.300 kroner i kofferten. PST oppsøker Hussain og tar ham med på et lite, skjult rom ved gaten.

– Vi ønsket å høre hva formålet med reisen til Pakistan var. Det var informasjon i mediene om at Arfan Bhatti også oppholdt seg i Afghanistan eller Pakistan på den tiden, forklarer en PST-betjent i tingretten.

Hussain skal ha fortalt at han planla å gi 23.000 kroner til en ukjent person, mens resten var til ham selv. Han fikk lov til å reise videre med kontantene.

– Hussain sa at han ikke hadde intensjon om å treffe Bhatti, sier politibetjenten.

Hussain 2012

Ubaydullah Hussain utenfor den amerikanske ambassaden i Oslo en måned før han reiste til Pakistan.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

Reagerer

John Christian Elden, hovedforsvarer for Ubaydullah Hussain og Frederik G. Ranke, statsadvokat (bak) idet saken mot Ubaydullah Hussain, sammen med en 19 år gammel mann, startet i Oslo tingrett, torsdag.

Statsadvokat Frederik G. Ranke og advokat John Christian Elden i Oslo tingrett.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Politibetjenten forklarte seg i saken mot Ubaydullah Hussain, som i Oslo tingrett er tiltalt for rekruttering til og medlemskap i terrorgruppen IS, også omtalt som ISIL. Han nekter straffskyld for dette.

John Christian Elden er advokaten til både Bhatti og Hussain. Han sier til NRK at begge er uenige i påstandene, og reagerer på at reisen blir koblet til saken.

Han sier han har bedt PST om å etterforske saken, og fått beskjed om at Pakistan-turen ikke ville bli del av den pågående saken.

– Er vi enige om at det ikke er et korrekt faktum at de var i Afghanistan og fikk militær trening? spurte Elden statsadvokat Frederik G. Ranke i retten.

– Jeg er enig i at vi ikke kan bevise at han har mottatt militær trening eller at han har møtt Bhatti i Afghanistan, svarte Ranke.

Våpenbilde av Arfan Bhatti

Arfan Bhatti la selv ut dette bildet av våpen på sin Facebook-side i 2012.

Foto: Privat

Tror på medfangen

Likevel er det ifølge statsadvokaten gode grunner til å tro på medfangen når han sier hva Hussain har fortalt ham bak fengselsmurene. Han har blant annet fortalt politiet hvor mye penger Hussain hadde med seg på vei til Pakistan.

– Dette har aldri vært omtalt i mediene, og var heller ikke del av sakens dokumenter, sier Ranke til NRK.

Han sier at samtalene i fengselet for få måneder siden gjør det vanskelig å tro på Ubaydullah Hussain når han sier at han har tatt avstand fra Profetens Ummah.

– Dette er nok en indikasjon på at han på ingen måte har tatt avstand fra ISIL og Profetens Ummah.

Arfan Bhatti ber

Bildet av Bhatti som ber skal være tatt i grenseområdene mellom Pakistan og Afghanistan.

Foto: Privat

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger