Hopp til innhold

Medfange: – Hussain ba meg utføre selvmordsangrep i Frankrike

OSLO TINGRETT (NRK): En fransk statsborger som satt fengslet sammen med Ubaydullah Hussain i Kongsvinger fengsel, hevder Profetens Ummah-lederen ba ham reise for å trene for så å sprenge seg selv i hjemlandet.

Ubaydullah Hussain

Ubaydullah Hussain på vei inn til et tidligere rettsmøte. I rettssaken som går nå, stiller Hussain barbert og ikledd bukse og genser.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Han sa «Du kan reise for å trene, og så 'poff'», forklarer medfangen i Oslo tingrett.

Mannen i 30-årene sier de to snakket daglig i luftegården i september i år, mens de satt i Kongsvinger fengsel. Han sier han ble sjokkert da han fikk oppfordringen.

– Han sa at jeg kunne reise til Syria eller Pakistan for å trene, men at det er best å dra andre steder for å sprenge seg. I Frankrike, sier franskmannen.

Kongsvinger fengsel

Hussain og mannen i 30-årene satt fengslet i Kongsvinger fengsel på samme tid.

Foto: Vera Wold

– Diskuterte IS-angrep

"Norgerhaven Prison" i Veenhuizen i Nederland

Ifølge franskmannen hadde Hussain hørt om en slåsskamp han var involvert imens han sonet i Norgerhaven-fengselet i Nederland. Mannen sier mange muslimer ble involvert i slagsmålet, og at det ble omtalt blant fangene som religiøst motivert. Selv mener han nigerianeren han banket opp, hadde snakket stygt til ham.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Medfangen sier han er stolt over å være fransk, og at han var svært preget over terrorangrepene som rammet den franske hovedstaden 13. november i fjor. Familien hans bor fortsatt i Frankrike.

Hussain skal ifølge mannen ha omtalt angrepene som «fyrverkeri og full fest».

– Denne uttalelsen kom også fram i bevisføringen fra en privat chat som ikke har vært omtalt i mediene, sier statsadvokat Frederik G. Ranke til NRK. Han mener det underbygger medfangens påstand om at Hussain selv har sagt dette.

– Landet jeg vokste opp i, er ikke det samme nå. Vi snakket mye om terrorhandlingen. Jeg sa at uskyldige mennesker ble drept, men han forklarte at det er noen situasjoner der det er tillatt, og andre der det ikke er det. Han sa: «Hvis du holder på å dø, kan du spise svin», sier medfangen.

Hussain er tiltalt for rekruttering til og medlemskap i terrorgruppen IS, noe han nekter straffskyld for.

Franskmannen sier han først ikke kjente igjen Hussain fra bilder i mediene, fordi han hadde barbert seg. Hussain hevder selv at han har trukket seg tilbake fra Profetens Ummah-miljøet, men ifølge medfangen hadde han fortsatt svært ekstreme holdninger, og var åpen tilhenger av IS.

– Dette er hans jihad, å rekruttere folk og sende dem. I hans verden er Allah i krig, sier medfangen.

– Oppdiktet

Jihad-John

Jihad John i en av propagandavideoene fra terrorgruppen IS.

Foto: Ho / AFP

Medfangen forteller også Oslo tingrett at Hussain skrøt av å kjenne alle menneskene rundt den engelske islamisten Jihad John, som skal ha blitt drept i et droneangrep i fjor høst. Briten er kjent fra flere av IS' videoer av likvideringer.

Han hevder videre at Hussain skal ha sagt at han bidro til å rekruttere over 100 mennesker til IS, fra Norge og andre land. Blant dem sju mennesker fra samme gate, trolig med henvisning til Lislebyveien i Fredrikstad.

Hussains forsvarer, advokat John Christian Elden, antyder i retten at franskmannen kan ha diktet opp historiene i håp om å få prøveløslatelse fra fengselet.

– De snakket sammen, men ikke om dette. Han har fått to ferske voldsdommer mens han satt i fengsel. Han sier han har fått signaler om prøveløslatelse, noe som vanligvis ville være uaktuelt med så ferske dommer, sier Elden til NRK.

– At han hevder at Hussain skal ha rekruttert over 100 mennesker, viser bare at han overdriver. Selv ikke PST mener så mange har reist, sier forsvareren.

John Christian Elden, hovedforsvarer for Ubaydullah Hussain idet saken mot Hussain og en 19 år gammel mann, startet i Oslo tingrett, torsdag.

Hussains hovedforsvarer John Christian Elden sier hans klient er uenig i beskrivelsene av samtalene i Kongsvinger fengsel.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

AKTUELT NÅ