Hopp til innhold

Syriafarerens mor: – Kjempet desperat for å stanse ham

OSLO TINGRETT (NRK): Moren til tenåringen som ble stanset på vei til Syria i fjor, sier hun truet med å gjøre ham arveløs hvis han reiste til det krigsherjede landet. Verken hun eller andre rundt ham trodde på at han skulle drive bistandsarbeid.

Javeed Hussain Shah, hovedforsvarer og Nils Christian Nordhus, medforsvarer (t.h.) for en 19 år gammel mann som sammen med Ubaydullah Hussain står tiltalt i Oslo Tingrett som startet i Oslo tingrett, torsdag.

19-åringens forsvarere, advokatene Javeed Hussain Shah og Nils Christian Nordhus, i Oslo tingrett.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Det siste halve året ble han så beinhard. Jeg følte jeg mistet fornuften, og måtte trygle og be og komme med de verste uttalelser for å prøve å hindre ham. Men ingenting nådde inn, sier moren i Oslo tingrett.

Planene om å reise til Syria, angivelig for å drive bistandsarbeid, fortalte han om allerede et år før han ble stanset på Landvetter lufthavn i Göteborg.

– Det kom som lyn fra klar himmel. Vi hadde kranglet om noe, og han sa «men slapp av mamma, du skal snart bli kvitt meg likevel». Han sa han ønsket å dra til Syria, sier moren.

Takker PST

Da sju politifolk møtte opp hjemme hos moren for å fortelle om pågripelsen, trodde hun først at sønnen var død.

– Det var bare en enorm lettelse da de sa «han er pågrepet». Stor takk til PST som fulgte opp jobben sin, sier hun med tårer i øynene.

19-åringen er i Oslo tingrett tiltalt for å ha forsøkt å tilslutte seg terrorgruppen IS i Syria. Ubaydullah Hussain fra Profetens Ummah, som kjørte ham til Göteborg, er tiltalt for å ha rekruttert ham. Begge nekter straffskyld.

– Hvis han ikke hadde blitt stanset, er jeg bortimot 100 prosent sikker på at han ikke hadde vært i live i dag, sier moren.

Endret vaner

Siktet 19-åring

Moren sier hun oppdaget bildene av sønnen fordi de var synkronisert til en epostkonto hun hadde opprettet for ham.

Foto: Privat

Moren beskriver en sønn som forandret seg kraftig i året fram mot pågripelsen. Han hadde droppet ut av skolen, og brukte mye tid med krigsspill på dataen. Han byttet ut jeans med joggebukser og sluttet å spise svinekoteletter.

Han gikk fra å være «veldig norsk» til å mene at norske kvinner burde dekke seg mer til. Da IS utførte terrorangrep i Frankrike, tok han ikke avstand fra det. Men han sa heller ikke at han støttet angrepet.

En dag kom moren over bilder av ham i militært utstyr, og en video der han snakket arabisk. Det eneste ordet hun kjente igjen, var «Allah».

Avviste hjelpeorganisasjoner

Hoveddommer Siv K. Kvåli idet saken mot en 19 år gammel mann som sammen med Ubaydullah Hussain startet i Oslo tingrett, torsdag.

Tingrettsdommer Siv Kvåli skal ta stilling til om 19-åringen ville slutte seg til terrorgruppen IS da han forsøkte å reise til Syria i fjor.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Både moren og barnevernet spurte tenåringen om han ville slutte seg til hjelpeorganisasjoner som Leger uten grenser eller Røde halvmåne i Syria. Dette avviste han tvert, blant annet fordi organisasjonene hjelper alle – uavhengig av ståsted i konflikten.

– Det nytter ikke å diskutere politikk der nede. Det eneste som hjelper, er våpen. Det er øye for øye, tann for tann, skal han ha sagt til moren.

Frederik G. Ranke, statsadvokat i saken mot Ubaydullah Hussain som torsdag står tiltalt sammen med en 19 år gammel mann i Oslo tingrett, torsdag.

Statsadvokat Frederik G. Ranke i Oslo tingrett.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

AKTUELT NÅ