Hopp til innhold

IS-tiltalte Hussain om egne uttalelser: Mye har vært direkte feil

OSLO TINGRETT (NRK): – At jeg skal ha vært en del av IS, er helt uforståelig, sier Ubaydullah Hussain. Da han omtalte IS-lederen som «vår leder», var det kun for å få oppmerksomhet.

Ubaydullah Hussain sammen sin advokat John Christian Elden under rettsmøtet om varetektsfengsling

I RETTEN: Ubaydullah Hussain sammen sin advokat John Christian Elden under rettsmøtet om varetektsfengsling. Hussain ønsker ikke å bli fotografert under rettssaken nå.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Artikkelen oppdateres.

Ubaydullah Hussain fortsatte sin forklaring mandag, og fortalte hvordan han reagerte på den svært alvorlige tiltalen om terrorrekruttering og deltakelse i IS.

Påtalemyndigheten mener han, mens han var i Norge, deltok i terrororganisasjonen IS fra august 2013 til pågripelsen 8. desember 2015.

– Tiltalen var sjokkerende for meg å vite om. At jeg skal ha vært en del av IS, er helt uforståelig. Jeg kan ikke se at jeg har meldt meg inn IS, jeg har aldri sagt jeg er en del av IS. Ingen så vidt meg bekjent har oppfattet det slik som aktoratet har gjort, sier Hussain.

Han møter kortklipt og uten skjegg. Han har på seg lyse bukser, skjorte og genser. Han ønsker ikke å bli fotografert i retten.

Ville ha overskrifter

I tiltalen er Hussains uttalelser om IS en del av grunnlaget for at aktoratet mener han var en del av terrororganisasjonen.

«Han omtalte blant annet offentlig ISILs "kalif/emir" Abu Bakr al-Baghdadi som "vår leder" og uttalte offentlig at "de troende strømmer til den Islamske Staten for å fullføre sin aller høyeste religiøse plikt, nemlig Jihad for Allahs skyld",» står det i tiltalen.

Den tidligere talsmannen for Profetens Ummah innrømmer at gruppen ønsket å provosere.

– Jeg kan ha sagt noe feil. Jeg kunne formulert meg annerledes. Men vi sa ting for å skape oppmerksomhet, skape en debatt. I Profetens Ummah ytret vi ting for å skape overskrifter. Ingen andre har oppfattet det som jeg har vært en del av IS, selv om jeg har sagt «vår leder» i en eller annen setting, sier Hussain.

For ham selv har det aldri vært aktuelt å reise til Syria. Han forklarer at det er på grunn av hans helse.

Bakgrunn: Tenåringen som ble stoppet på vei til Syria i sommer hadde intens kontakt med Ubaydullah Hussain før han dro

Statsadvokatene

AKTORATET: Politiadvokat Anne Karoline Bakken Staff (med ryggen til) i PST, statsadvokat Frederik G. Ranke og statsadvokat Kim Sundet.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Hva mener du om bin Laden?

Politiadvokat Anne Karoline Bakken Staff spør flere ganger om hva Hussain mener om terrorister og terrororganisasjoner.

– Bin Laden, hvordan ser du på han? spør Staff.

– Da jeg var en del av Profetens Ummah, snakket vi positivt om han.

– Hva mente du?

– Vi ytret det Profetens Ummah står for, svarer Hussain.

Twitternavn: Ubaydullah IS

Politiadvokaten konfronterer Hussain med flere avisartikler der han uttaler at flere knyttet til Profetens Ummah har reist til Syria.

– Det er nok en uheldig artikkel, eller uheldige uttalelser fra min side, svarer Hussain og gjentar at de ønsket å gjøre gruppen betydningsfull.

– Mye har vært direkte feil, mye for å skape oppmerksomhet, sier Hussain.

På et tidspunkt hadde han brukernavn Ubaydullah IS på Twitter.

– Jeg hadde gått tom for navn og ville ha et som skapte oppmerksomhet, forklarer Hussain.

Tenåring om Hussain: – Han bare «vi fikser alt»

Betalte for utstyr

En del av tiltalen er Hussains økonomiske bidrag. Han betalte blant annet for innkjøp av utstyr som påtalemyndigheten mener ble brukt i IS's krigføring. Hussain mener det kun var tilbakebetaling av lån, og at han ikke har greie på det som ble kjøpt.

– Han velger ut det han skal ha. Jeg har ikke erfaring med det utstyret. Han betaler med kortet mitt som er nedbetaling av lånet, sier Hussain i retten

På fredag forklarte Hussain at han ønsker seg bort fra Profetens Ummah, og at han egentlig er en ganske vanlig norsk person som vil leve et normalt liv.

Både han og en 19-åring han skal ha rekruttert, nekter straffskyld.

Terrortiltalt innrømmer at han fikk Syria-mobil fra Ubaydullah Hussain

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger