Hopp til innhold

Hussain skal ha truet vitne: – Sa han skulle sende Bhatti på meg

OSLO TINGRETT (NRK): Profetens Ummah-lederen skal ha oppsøkt Syria-farerens barndomsvenn på KIWI og spurt om det var han som hadde sladret til politiet.

Hussain

Ubaydullah Hussain fikk ikke sitte i rettssalen når vitnet forklarte seg. Bildet er tatt i en annen anledning. Hussain har ikke lenger stort skjegg.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Han tok meg på skulderen og sa «vet du hvem som har sladret?» Jeg sa nei. Så sa han: «Hvis jeg finner ut hvem det er, skal jeg sende Bhatti på den personen». Jeg skjønte at han mente meg, sier barndomsvennen i Oslo tingrett.

Tenåringen er en barndomsvenn av 19-åringen som ble stanset på vei til Syria i fjor sommer, og som nå er tiltalt for å ha forsøkt å tilslutte seg terrorgruppen IS. Hussain står tiltalt for å ha rekruttert 19-åringen.

Hussain var på dette tidspunktet talsmann for islamistnettverket Profetens Ummah. Arfan Bhatti har vært sentral i miljøet rundt islamistgruppen. Nå hevder Hussain at han har tatt avstand fra nettverket.

Måtte forlate salen

Ulrik Sverdrup Thygeson, medforsvarer for Ubaydullah Hussain som torsdag står tiltalt sammen med en 19 år gammel mann i Oslo tingrett, torsdag.

Hussains forsvarer, advokat Ulrik Sverdrup Thygeson jr., holdt kontakt med sin klient via hodetelefoner mens vitnet forklarte seg.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Barndomsvennen ønsket ikke å forklare seg med Hussain til stede i rettssalen.

– Det er tilstrekkelige holdepunkter for å tro at vitnet ikke vil forklare seg fullstendig hvis Hussain er til stede. Tiltalte skal forlate rettssalen og sitte i tilstøtende vitneboks med lydoverføring, konkluderte tingrettsdommer Siv Kvåli.

I sin vurdering har hun lagt vekt på det ikke er bevist at Hussain har trukket seg tilbake fra Profetens Ummah-miljøet.

Barndomsvennen sier han i tiden etter de angivelige truslene følte seg utrygg.

– Jeg fikk ikke sove. Jeg var stresset. Jeg trodde Ubaydullah skulle komme til skolen og kaste meg inn i en bil, sier han.

– IS-flagg på mobilen

Siktet 19-åring

Den nå 19 år gamle mannen ble pågrepet på Landvetter lufthavn i Göteborg i juni i fjor, på vei til Syria.

Foto: Privat

Barndomsvennen sier han skjønte at kameraten planla å tilslutte seg IS. Han sier den nå 19 år gamle mannen hadde et IS-flagg som bakgrunnsbilde på mobiltelefonen. Når de spilte krigsspill sammen på internett, begynte han å sprenge seg selv i luften.

Han beskriver 19-åringen som en hyggelig person som hjelper folk. Men da han begynte å snakke om å reise til Syria, trakk han seg unna. Han ville ikke bli involvert i saken.

Ubaydullah Hussain nekter for å ha truet barndomsvennen. Både han og 19-åringen som forsøkte å reise til Syria, nekter for å være tilknyttet terrorgruppen IS.

AKTUELT NÅ