NRK Meny
Normal

Innrømmer lege-svikt

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen innrømmer svikt, men garanterer nå for lege-dekningen i Afghanistan. Men hva skjer etter 1. april?

Anne-Grete Strøm-Erichsen
Foto: NRK

I formiddag innrømmet forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) i Stortinget at legedekningen ikke har vært tilfredsstillende for de norske styrkene i Afghanistan.

Nå er likevel flere leger på plass i Meymaneh etter at Forsvaret har inngått en avtale med legeforeningen fram til 1. april.

Debatter: Hva bør skje med den norske deltakelsen i Afghanistan?

Opposisjonspartiene lurer likevel på hva som skjer etter 1. april. 

- Det virker som situasjonen er under kontroll nå, sier Frps partileder Siv Jensen.

Sammen med de andre opposisjonslederne er hun fornøyd med redegjørelsen, men stiller seg spørrende til hva forsvarsministeren kan garantere etter 1.april.

Det er vanskelig for forsvarsministeren å garantere noe, men håper det skal ordne seg. Hun henviser til avtalen med Ullevaal Universitetssykehus, som skal hjelpe til med rekruttering av leger. Forsvarsministeren ønsker at dette samarbeide skal utvides til flere universitetssykehus. 

Garanterer for dekningen

Tidligere i uken mente leder for opposisjonspartiene at statsråden gjorde for lite for å sikre nok legepersonell og ba derfor i et brev tirsdag om forsvarsministerens redegjørelse.

Les: Pårørende krever åpen høring

Les: Krever legegaranti i Afghanistan

I dag garanterte forsvarsministeren at legedekningen er tilfredsstillende.

Hun legger likevel ikke skjul på at de norske styrkene står overfor mange utfordringer. Mye av tiden opererer soldatene langt fra Meymaneh i krevende terreng.

Det krever god helikoptertransport, som Tyskland har ivaretatt. Norge stiller i tillegg med tre helikoptre for medisinsk evakuering. Forsvarsministeren understreker samtidig at saniteten både er et nasjonalt og et internasjonalt ansvar i NATO-operasjoner. I tillegg er legedekning ikke nok alene til å sikre et forsvarlig helsetilbud til styrken. 

Rosèn gikk

 I går trakk generalmajor Leif Sverre Rosén seg fra sin stilling som santitetssjef i Forsvaret etter endt permisjon.

Les: Rosén trekker seg

Leif Sverre Rosén ble kalt inn på teppet hos forsvarssjef Sverre Diesen etter at han uttalte at han ikke ville sendt sin egen sønn til Afghanistan på grunn av at Forsvaret ikke hadde kirurger som kan operere norske soldater som blir såret der.

Nå garanterer altså forsvarsministeren at de norske styrkene i Afghanistan skal ha tilstrekkelig lege-dekning. I hvertfall fram til 1. april.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger