NRK Meny
Normal

Hvem av disse kan være mattelærer?

Kunnskapsministeren er uenig med sitt eget direktorat.

Espen Vindheim / Kristin Sandberg

MATTE: Espen Vindheim og Kristin Sandberg er begge mattelærere. En av dem har nok studiepoeng, mens den andre har 30 års erfaring.

Foto: Siri Løken / NRK

På Haukeland skole jobber mattelærerne Kristin Sandberg (56) og Espen Vindheim (30). Høyskoleutdannede Sandberg har 30 års lærererfaring, realfag fra videregående og 15 studiepoeng i matte, men fyller likevel ikke de nye kompetansekravene. Det gjør Vindheim. Kunnskapsministeren sier lærere som Sandberg har rett til å fortsette som mattelærer, men hans eget direktorat sier at reglene slår fast at lærere som Vindheim skal stille foran lærere som Sandberg i køen.

«Har rektor to lærere, begge tilsette, der A oppfyller kravene og B ikke gjør det, må rektor gi faget til lærer A» skriver Utdanningsdirektoratet i en e-post til NRK. Det står i sterk kontrast til kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksens uttalelser i Politisk kvarter tirsdag.

– Av praktiske årsaker kan vi ikke tilby alle lærere etterutdanning i løpet av ett år. Derfor får skolene mulighet til å gi dispensasjon fra kravet. Hvis en lærer har undervist i matte i 20 år, men realistisk sett ikke kan ta etterutdanning før om tre år, så skal ikke læreren fjernes fra undervisningen nå. Det har vært klart lagt opp hele tiden, sa kunnskapsministeren da.

– Vitner om kaos

Trond Giske

– KAOS: Trond Giske mener kunnskapsdepartementet ikke har kontroll.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Motdebattant Trond Giskes snakk om lærere med lang erfaring som ble avskiltet og måtte vike for ferske lærere med formell kompetanse ble avvist av kunnskapsministeren. Nå viser det seg altså at Arbeiderpartiets nestleder får støtte fra Utdanningsdirektoratet.

–Her virker det som om Isaksen og Høyre ikke skjønner hva de har vedtatt, sier Giske nå.

– Det er bare regjeringen og Isaksen som har trodd noe annet. Det vitner om veldig dårlig politisk håndverk.

– Hva tenker du om at Kunnskapsdepartementet og Utdanningsdirektoratet har forskjellig oppfatning av regelverket?

– Det vitner om kaos og at de rett og slett ikke har styring på det som skjer. Det er svært alvorlig når det gjelder så mange lærere og elever.

Kommer nytt rundskriv

tri

PRØVER IGJEN: Torbjørn Røe Isaksen skal sende ut et nytt og tydeligere rundskriv

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Kunnskapsministeren mener fortsatt at han og departementet hele tiden har vært tydelig på at lærere med lang erfaring i en overgangsperiode ikke skal bli skjøvet ut hvis det er en annen lærer med den formelle kompetansen.

– Men så ser vi at det i et rundskriv til forskriften kan ha oppstått litt uklarhet om hvordan dette skal forstås. Vi kommer veldig raskt til å sende ut et nytt rundskriv, sier Røe Isaksen.

– Giske kaller det dårlig politisk håndverk? Hva sier du til det?

–Andre må alltid vurdere innsatsen. Det har oppstått uklarheter om hvordan reglene skal tolkes. Det er viktig at ikke ulike nivåer i staten sender blandede signaler, sier Røe Isaksen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger