Nå leser tusenvis stillingsannonser

Over 200.000 nordmenn leser stillingsannonser når de kommer på jobb etter nyttår, men de som søker har færre jobber å ta av.

Jobbutlysninger på Nav.no og Finn.no

Det er fremdeles en del jobber å finne for dem som leter, men det har blitt vanskeligere å velge og vrake.

Adil Osmani i rubrikk.no

Adil Osmani i rubrikk.no.

Foto: rubrikk.no

– Nå har de brukt jula på å tenke skikkelig gjennom hva de vil, sier Adil Osmani i rubrikk.no, som fanger opp de fleste ledige stillingene i landet.

Han snakker om de mange tusen som bruker årets første arbeidsdag til å sjekke stillingsannonsene. Men for de som faktisk velger å sende en søknad eller to, så er antallet jobber de kan søke på færre enn på lenge.

Kampen om de ledige stillingene hardner til, og nå på nyåret er det 14 prosent færre utlyste stillinger enn på samme tid i fjor, og en tredjedel færre enn for to år siden. Det vil si 6.000 færre utlyste stillinger.

– Sitter på gjerdet

Svein Oppegård direktør for arbeidsliv i Næringslivets Hovedorganisasjon, NHO.

Svein Oppegård direktør for arbeidsliv i Næringslivets Hovedorganisasjon, NHO.

Foto: Caroline Roka / NHO

Økende pessimisme i næringslivet får noe av skylda for at det nå er færre jobber utlyst.

– Det er ikke nødvendigvis slik at dette slår ut i kroner og øre, men det at HR-sjefene sitter litt mer på gjerdet gjør at prosessene blir utsatt, sier Osmani.

Men når det går tregt i noen bransjer, går det som smurt i andre. Industrien og produksjonsbedrifter som eksporterer varer og tjenester, vil ansette flere i 2015. NHO-direktør Svein Oppegård er forsiktig optimist.

– Metallindustrien, fiskebransjen og kjemiske produksjon får en konkurransefordel når krona synker i verdi. Vi vet og at vår tiltrekningskraft på utenlandske turister kommer til å være større fordi de får mer igjen for hver eneste pund, euro og dollar, så de vil oppleve at det blir billigere å feriere i Norge, og det er bra for norsk reiselivsnæring og Norge, sier Oppegård.

Tror på fortsatt vekst

Av de omkring 200.000 som sjekker utlyste stillinger på nyåret er det de med utdanning og erfaring innen helse- og sosialfag, bank og finans samt offentlige tjenester som har mest å velge i.

For bransjer som lenge har varslet kutt og besparelser er det tøffere tider, men sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse, tror likevel totalbildet ikke blir så mørkt som mange tror.

– Konkurransekraften til norsk eksportbedrifter og reiselivsnæringen har bedret seg dramatisk. Forhåpentligvis gir det sysselsettingsvekst også inn i 2015, sier han.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger