Hopp til innhold

Nå søker olje-ansatte jobb andre steder

Skyhøye lønninger i oljeindustrien har gjort det vanskelig for andre bedrifter å lokke til seg fagfolk. Nå fører derimot oljekutta til at jobbsøkere står i kø.

Merete Moen og Joar Løland

Merete Moen og Geir Austegard hos Øglænd System har slitt med å få tak i kvalifiserte folk de siste åra. Nå får de fagfolk fra oljeindustrien.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Det er mange fagfolk som tar kontakt, og lurer på om vi har jobb til dem, sier HR-sjef hos Øglænd System, Merete Moen.

Rogalandsbedriften driver med bearbeiding av stål, og har drøyt 150 ansatte på Jæren. De siste åra har de slitt med å få tak i kvalifiserte folk.

– Vi hadde perioder der vi nesten ikke fikk tak i fagfolk. Nå ser vi imidlertid at det er godt kvalifiserte personer som er ledige, sier Moen.

Forsvinner fra oljejobbene

Årsaken til vendepunktet er enkel: Nedgangen i oljeindustrien gjør at flere tusen ansatte mister jobben.

Mange av disse ser nå etter muligheter andre steder, og det merkes i mange landbaserte bedrifter.

– Nå er det god tilgang på folk med fagbrev, og det setter vi stor pris på. Vi er klare til å ta imot dem, sier personalsjef hos Stangeland Maskin, Joar Løland.

Det er de høye lønningene som er årsaken til at oljeindustrien har klart å kapre de beste folka. Konsernsjef i Øglænd System, Geir Austegard, har merka det sterke lønnspresset godt.

Håper på lavere lønninger

– Lønningene har vært så høye at det ikke har vært forsvarlig å ta inn alle dem vi egentlig har hatt bruk for, sier Austegard.

Han håper en justering i oljebransjen kan være til det gode, og føre til mer edruelige lønninger.

– Vi har definitivt et behov for at lønningene justeres, og som er nærmere våre konkurrenter globalt, sier konsernsjefen.

Men først kan det bli en tid med heftige rystelser på arbeidsmarkedet. Hos Stangeland Maskin ser de fram til å få et edruelig og stabilt arbeidsmarked, og personalsjefen lover mange jobb framover.

– Nå er det god tid for å samle gode folk, men vi må alltid være på. Det er det stabile og langsiktige som gjelder, sier Løland.

OLJE

Mange offshoreansatte, spesielt i leverandørselskapene, blir sagt opp på grunn av nedgangen i oljeindustrien.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX