Hopp til innhold

Rekordmange vil jobbe til de er minst 70 år

Én av fire sier nå at de vil jobbe til de er 70 år eller eldre. Men mange opplever problemer med å få jobbe så lenge de vil.

Arne Scheie

JOBBET LENGE: Arne Scheie jobbet i NRK til han var over 70 år. Nå jobber han i Norsk Tipping.

Foto: Magne Hansen / NRK

– Jeg føler jeg har mye energi, mange sosiale behov og behov for utfordringer. Det får jeg ikke hvis jeg går hjemme, sier Stein Polmar (64).

– Jeg er ikke klar for å bli pensjonist.

Stein Polmar

VIL JOBBE: Stein Polmar (64) ser ingen grunn til å pensjonere seg med det første.

Foto: Semco

Det norske folk vil stadig jobbe lenger. Senter for Seniorpolitikk (SSP) presenterer i dag Norsk Seniorpolitisk barometer, og der kan vi finne en graf med en kurve som har hatt en jevn, bratt stigning. Kurven forteller om hvor mange som kan tenke seg å jobbe til de er 70 år eller eldre.

I 2003 var det 7 prosent som kunne tenke seg å jobbe så lenge. Nå er tallet 23 prosent.

Følte at alderen var avgjørende

– Det mest gledelige med denne rapporten er at interessen for å jobbe lenge er stor, og økende de siste 10 årene blant norske arbeidstakere, sier Kari Østerud, direktør ved Senter for seniorpolitikk.

Kari Østerud

ELDRE LIKE BRA: Kari Østerud mener eldre arbeidsgivere presterer like bra som sine yngre kolleger.

Foto: NRK

Selv om mange vil jobbe lenger, viser det seg at det ikke nødvendigvis er så lett å få det til. Arbeidsmarkedet kan være tøft når du har kommet opp i en viss alder. Det fikk Polmar erfare. 200 jobbsøknader måtte til før den gledelige beskjeden kom.

– Jeg har en sterk følelse av at alder var avgjørende. Når man får en tilbakemelding om at «du hadde vel ikke den riktige profilen denne gangen, Polmar», så kan man jo legge en del i det, sier 64-åringen.

Gledesbeksjeden kom fra konsulentselskapet Semco, der Polmar fikk jobb som seniorrådgiver for to måneder siden. Daglig leder i selskapet, Øystein Jåtog-Rød, ser det bare som positivt at hans arbeidstakere har levd en stund.

Øystein Jåtog-Rød

GJERNE ELDRE: Øystein Jåtog-Rød vil gjerne ha eldre arbeidstakere.

Foto: Semco

– Vi er i en bransje der vi gir råd til virksomheter. Både nystartede og eksisterende store virksomheter i privat og offentlig sektor og da trenger vi erfarne folk.

– Presterer like bra

Kari Østerud tror det er flere arbeidstakere som må slutte før de egentlig vil.

– Det er mange årsaker til det, men det er nok kanskje en manglende bevissthet på norske arbeidsplasser om hva de eldre kan bidra med, sier hun.

– Men det er ingen grunn til å tro at eldre arbeidstakere presterer dårligere enn sine yngre kolleger. Vi har forskning i bøtter og spann som dokumenterer at alder ikke er noe relevant kriterie når det gjelder prestasjoner på arbeidsplassen, sier Østerud

Det er heller ingen grunn til å tro at Stein Polmar kommer til å gi seg med det første.

– 70 år høres bra ut, og det kan gjerne bli enda lenger, sier han.


Lyspunkt

AKTUELT NÅ