Høyesterett: Mulla Krekar fare for rikets sikkerhet

Høyesterett slår enstemmig fast at mulla Krekar er en fare for rikets sikkerhet.

Mulla Krekar
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Dommen fra tingretten blir dermed stående etter at Høyesterett avgjorde at statens bedtak om å utvise mulla Krekar fra Norge av hensyn til rikets sikkerhet.

Men selv om utvisningsvedtaket opprettholdes, vil ikke mulla Krekar bli sendt ut av landet ennå fordi det foreløpig er for farlig å sende ham tilbake til Irak.

Krekar gikk til sak mot Staten for å få utvisningsvedtaket sitt kjent ugyldig.

Les hele dommen i Krekar-saken

Dommen er rettskraftig

Han tapte i både tingretten og lagmannsretten, som begge mente at utvisningsvedtaket, instruert av daværende kommunalminister Erna Solberg, var et politisk spørsmål som retten ikke kunne ta stilling til fordi de ikke fikk innsyn i den hemmelige informasjonen som avgjørelsen var basert på.

DEBATT: Hva mener du om Krekar-dommen?

Mulla Krekar anket da saken til Høyesterett, hvor Staten i ettermiddag ble frikjent. Høyesterett sa i dag at den uansett ikke trengte tilgang på denne hemmelige informasjonen for å slå fast at Krekar er en fare for rikets sikkerhet. De bevisene som er blitt lagt frem i retten, var nok for Høyesterett.

Etter dagens dom i Høyesterett er dommen mot mulla Krekar rettskraftig, og det er slått fast en gang for alle at han er en fare for rikets sikkerhet.

 

Høyesterett

Høyesterett vedtok enstemmig at mulla Krekar er en fare for rikets sikkerhet.

Foto: NRK

 

Kan anke til Strasboug

Mulla Krekar kan imidlertid anke saken videre til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. I så fall er det artikkel 8 i menneskerettighetskonvensjonen Krekar og hans advokat vil bruke, som omhandler barn.

Han vil da trolig argumentere for at han bør få bli i Norge for hans barns skyld, siden menneskerettighetene sier at barnas beste skal gå foran andre hensyn.

- Dommen vil nå bli forklart og lagt frem for mulla Krekat, før vi bestemmer oss for hva vi gjør videre, sier mulla Krekars advokat Harald Stabell til NRK.

- Jeg er uansett fornøyd med at Høyesterett slo fast at domstolen kan overprøve politikernes vedtak i slike saker.

 

Mulla Krekar og advokat Harald Stabell

Mulla Krekar og hans advokat Harald Stabell skal nå vurdere hva de skal gjøre videre.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

 

Erna Solberg glad

- Jeg er veldig glad for at vedtaket er stadfestet, sier tidligere kommunalminister Erna Solberg til NRK Alltid Nyheter.

- Vedtaket kan gjøre slutt på at det blir sagt at dette bare har vært en politisk prosess. Høyesterett har vurdert de åpne kildene sånn at de er enige i at mulla Krekar er en fare for rikets sikkerhet, sier hun.

Mulla Krekar kan foreløpig ikke sendes tilbake til Irak på grunn av faren for dødsstraff, men Erna Solberg ber arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen eller utenriksminister Jonas Gahr Støre om å sørge for å få i stand en troverdig avtale med irakiske myndigheter, slik at dommen nå kan gjennomføres.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger