Høie: – Gjøres mye for å fange opp helsepersonell med rusmisbruk

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) sier at man har innført gode kontrollrutiner for å oppdage helsepersonell som stjeler og misbruker medikamenter.

Bent Høie

Helse- og omsorgsminister Bent Høie sier rapporten fra Akan viser at det er viktig å møte helsepersonell som har en medikamentavhengighet med forståelse og hjelp.

Foto: Johansen, Carina / NTB Scanpix

– Det gjøres mye på dette feltet. Man tar for eksempel i bruk ny teknologi som gjør at man har mer kontroll med dette. Det er også grunnen til at så mange mister autorisasjonen på grunn av misbruk og tyveri av medikamenter, for det er ganske gode måter å kontrollere dette på, sier Høie til NRK.

– Men det betyr ikke at man ikke kan møte ansatte med forståelse og hjelp i stedet for å avvise dem og sende dem inn i en enda vanskeligere situasjon.

– Speiler samfunnet

Rusmiddelbruk er den største enkeltårsaken til at helsepersonell i Norge mister autorisasjonen, og hovedårsaken til at sykepleiere mister sin autorisasjon. En ny studie fra Akan kompetansesenter som NRK har omtalt i dag viser at hvordan arbeidsgiver velger å møte disse ansatte, er helt avgjørende for hvordan deres liv påvirkes videre.

– Helsetjenesten speiler samfunnet ellers, sier helseministeren.

– Det å bli rusavhengig og komme i livskrise kan ramme oss alle sammen.

– Lærer oss å møte ansatte i denne situasjonen

Han understreker likevel at det å stjele legemidler er et alvorlig tillitsbrudd når man er helsepersonell.

– Men denne rapporten er viktig for den lærer oss hvordan arbeidsgivere kan møte ansatte i en slik situasjon, sier Høie.

Å bli møtt med forståelse og hjelp var avgjørende for at Merete Fjellaksel klarte å få autorisasjonen sin tilbake etter at hun mistet den for medikamentmisbruk i 2012. Høie mener det er bra at helsepersonell kan få autorisasjonen sin tilbake hvis de viser at de har kommet seg ut av den vanskelige situasjonen.

– Tror pasienter har forståelse

– Det er en av de gode fordelene man har med autorisasjonsordningen, sier han.

– Men tror du ikke norske pasienter kan bli bekymret over å lese at helsepersonell som tidligere har blitt tatt for misbruk av medikamenter får autorisasjonen tilbake?

– Jeg tror norske pasienter er kloke og vet at alle kan gjøre feil og havne i en livskrise. Men også at alle bør få en ny sjanse, sier helse- og omsorgsministeren.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger