Hopp til innhold

Hjemme alene-fester kan koste deg dyrt

Om huset ditt blir rasert som følge av en hjemme alene-fest er det ikke sikkert forsikringen dekker alle skadene.

Flasker

KAN BLI DYRT: Norsk politi rykker ofte ut og stanser hjemme alene-fester. Skadene som oppstår på slike fester dekkes ikke alltid av forsikringsselskapene.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

Tidligere denne uken måtte politiet på Romerike rykke og stanse en fest hvor så mange som 80 ungdommer var deltagere. Saken etterforskes fortsatt av politiet.

NRK har tidligere skrevet om en rekke lignende tilfeller der politiet kalles ut for å stanse fester som har går kommet ut av kontroll

Forbrukerrådet og forsikringsselskaper NRK har snakket med advarer om at det oppstår hærverk og skader som følge av en hjemme alene-fest som går helt over styr, så er det ikke sikkert du får dekket skadene.

Uaktsomhet

I normvilkårene for innbo- og løsøreforsikring står det at skader «forårsaket av husstandsmedlem, leieboer eller dennes husstand erstattes ikke».

Elisabeth Realfsen sier at er spesielt to ting som spiller inn når man skal melde inn skader etter en hjemme alene-fest.

– Det ene er hvor mye forsikringsselskapet avviker fra bransjenormen og det andre er hvor stor grad av uaktsomhet kunden har vist, sier Elisabeth Realfsen i Finansportalen til NRK.

Elisabeth Realfsen

TO TING: Hvor mye forsikringsselskapet avviker fra bransjenormen for forsikring og hvor mye aktsomhet kunden har vist avgjør hvor mye av skadene som blir dekket, sier Elisabeth Realfsen i Finansportalen.

Foto: Forbrukerrådet

Ole Irgens, kommunikasjonssjef i Tryg, sier at skadeverk og hærverk vil bli dekket av en normal innboforsikring, dersom man ikke har opptrådt uaktsomt.

– Hvis man annonserer på Facebook og sosiale medier at alle kan komme og det er åpent hus, da er det noe annet. Da er det uaktsomt, og ikke sikkert at alt dekkes, sier Irgens til NRK.

Ole Irgens

PASS OPP FOR SOSIALE MEDIER: – Hvis man annonserer på Facebook og sosiale medier at alle kan komme og det er åpent hus, da er det noe annet. Da er det uaktsomt, og ikke sikkert at alt dekkes, sier Ole Irgens.

Foto: Tryg forsikring

Flere tilfeller hvert år

Bjarne Aani Rysstad, kommunikasjonssjef i Gjensidige sier til NRK at selskapet har flere forsikringssaker hvert år som omhandler fester som har kommet ut av kontroll.

– Vi ser flere tilfeller av dette hvert år. Det kan dreie seg om skader på små, elektriske artikler til større, dyrere ting. I utgangspunktet vil en innboforsikring dekke dette, men i noen tilfeller må vi gå i dialog med kunden, sier Rysstad.

Bjarne Aani Rysstad, kommunikasjonssjef Gjensidige forsikringsselskap

FLERE TILFELLER: Ifølge Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige behandler de flere saker hvert år der et hus har blitt påført skader etter en hjemme alene-fest.

Foto: Gjensidige

Jon Berge i If er enig med de andre selskapene. Han mener også det er viktig å varsle tidlig dersom man merker at ting begynner å komme ut av kontroll.

– Det er veldig viktig at den som har festen prøver å stoppe og varsle politiet tidlig dersom ting kommer ut av kontroll. Dette er noe vi legger avgjørende vekt på, sier Berge.

AKTUELT NÅ