Hopp til innhold

Her prioriteres de folkevalgte i vaksinekøen

Venstres Ketil Kjenseth går hardt ut mot helseminister Bent Høies nei til å prioriteres i vaksinekøen. – Han undergraver sin egen regjering.

Kjetil Kjenseth, Venstre

STERKE ORD: Ketil Kjenseth mener helseministerens avgjørelse er «klønete».

Fredag besluttet regjeringen å prioritere såkalt samfunnskritisk personell ved å gi 500 vaksinedoser til blant annet regjeringen og Stortinget. Kritikken lot ikke vente på seg.

Ketil Kjenseth fra regjeringspartiet Venstre var en av flere politikere som fikk vaksine onsdag.

– Jeg føler på et beredskapsansvar. Vi er satt til å forvalte fellesskapet, 5,3 millioner nordmenn. Vi skal ikke skyve det under en stol, si at vi ikke er viktige, sier Kjenseth til NRK.

Hva synes du om at Høie ikke tar vaksinen nå?

– Jeg er veldig ofte enig med Bent Høie. Her synes jeg han har vært litt klønete.

Hvordan da?

– Han undergraver sin egen regjering. Det er de som har åpna for denne muligheten. Så står han ikke ved sin egen regjering. Jeg har ikke noe annet ord for det, jeg synes det er klønete.

– Ikke en enkel avveining

Dagsnytt 18 svarte Høie på Kjenseths kommentar om at han undergraver sin egen regjering.

– Det mener jeg at jeg ikke gjør fordi jeg har begrunnet mitt valg. Jeg er en av de få som har svart på dette spørsmålet gjennom hele vinteren. Min rolle har vært like samfunnskritisk da. Jeg har sagt at jeg skal vaksineres når det er min tur i kommunen, sier Høie.

Korona-vaksine

Helseminister Bent Høie (H) takket nei til vaksinen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Høie understreker at han kommer til å ta vaksinen. På Dagsnytt 18 sier helseministeren at det har vært en vanskelig beslutning å takke nei til dosen han ble tilbudt som helseminister.

– Det har ikke vært en enkel avveining for meg. Jeg hadde et valg mellom å stå inne for det jeg har sagt hele veien opp mot den vurderingen som går på beredskap. Og det har jeg redegjort for, sier Høie.

Helseministeren mener livssituasjonen gjør risikoen mindre for ham, selv om den ikke kan elimineres.

– Risikoen for å bli smittet er alltid til stede, den kan ikke nulles ut. Men jeg er i en livssituasjon hvor risikoen for meg er mindre enn for mange andre. Jeg har en liten familie, og den lille familien, han sitter stort sett på hjemmekontor i Stavanger og møter stort sett plantene i drivhuset og ikke så mange andre, forteller Høie.

Høies medarbeider takket ja

Saliba Andreas Korkunc, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, valgte også å takke ja til vaksine, i motsetning til sin øverste leder.

Korkunc erkjente at det var godt mulig det hadde vært enklere å troppe opp ved Akershus festning og ta vaksine, dersom også Høie også hadde takket ja.

– Det er klart det er helt frivillig å ta vaksinen, så jeg har full respekt for dem som ønsker å takke nei. Bent Høie har forklart at det gjør han fordi han hele veien har sagt at han skal ta vaksinen når det er hans tur i køen. Og han har en noe annen livssituasjon enn oss andre, forklarte Høies statssekretær.

– Men jeg har valgt å takke ja til tilbudet fordi jeg mener det er viktig ut fra den funksjonen jeg har i håndteringen av pandemien, sa Korkunc, som understreket at Høie står fullt og helt bak beslutningen regjeringen har tatt.

– Kaotisk og rotete

Arbeiderpartiets Martin Henriksen kritiserte regjeringens håndtering da han fikk sin første vaksinedose.

– Regjeringen argumenterer med beredskap. Det er oppsiktsvekkende og lite tillitvekkende at flere av regjeringens statsråder ikke vil ta vaksinen. Det blir kaotisk og rotete, sier Henriksen.

Martin Henriksen (Ap)

KAOTISK: Martin Henriksen angrep regjeringen og kalte håndteringen kaotisk og rotete.

Foto: Bernt Sønvisen

Siden det er regjeringen selv som har laget vaksinestrategien, og det er viktig som prinsipp å ta vaksinen når man får den anbefalt, mener Ap-politikeren det er rart at regjeringen ikke klarer å være koordinert.

– Det setter jo Stortinget i en skvis når justisministeren som er øverst ansvarlig for beredskap sier det er viktig at stortingsrepresentanter, høyesterett og regjeringen tar vaksinen.

– Men helseministeren, som er øverst ansvarlig for helse, sier han ikke vil ta den. Det synes jeg er veldig rart, og lite koordinert fra regjeringen, understreker Henriksen.

– Har ansvar for å ta vaksinen som helsepolitiker

Helsepolitisk talsperson i Høyre Sveinung Stensland var blant de første som møtte opp ved Akershus festning da vaksineringen startet i dag.

– Spesielt som helsepolitiker har jeg et ansvar for å ta imot vaksinen når jeg blir tilbudt det.

På spørsmål om hva han tenker om at helseminister og partikollega Bent Høie har sagt nei, svarer Stensland:

– Jeg tenker at alle som får tilbud, bør ta vaksinen. Han har sikkert sine beveggrunner for å si nei. Det med vaksine er faktisk et personlig spørsmål også, så det bør du nesten spørre ham om.

Vaksinasjon av samfunnskritisk nøkkelpersonell

VAKSINERT: – Jeg mener at alle som får tilbudt vaksine bør ta vaksine, sa Høyres Sveinung Stensland.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Stensland ble også spurt om det ikke ser rart ut at noen regjeringsmedlemmer takker nei til vaksinen regjeringen selv tilbød.

– Det at jeg er her og ikke han er her, er vel et signal. Jeg stemmer med føttene. Jeg mener at når denne beslutningen er tatt, selv om den er omstridt, så følges den opp.

– Forstår at folk er utålmodige

Frp-politiker Jon Georg Dale sa at debatten som har oppstått er noe regjeringen må forholde seg til.

– Vi har en viktig jobb å gjøre, og det er det mange som har. Jeg forstår at folk er utålmodige etter en vaksine, og jeg vil anbefale folk om å ta den når de får tilbudet, sa Dale.

Fanehallen på Akershus festning. Her skal blant annet stortingspolitikerne vaksineres.

VAKSINESENTER: Stortingspolitikerne ble vaksinert i Fanehallen på Akershus festning i Oslo.

Foto: Halldor Asvall / NRK

Politikeren kunne melde om god form etter vaksinasjonen.

– Jeg har det fint. Vaksinen ser ikke ut til å gi meg noen bivirkninger.

Klart flertall sier nei

Hele 72 prosent av de spurte sier nei til at politikere på Stortinget skal prioriteres i vaksinekøen. Det viser en fersk meningsmåling fra Opinion.

– Dugnadsånd og solidaritet har vært fremhevet som en styrke i håndteringen av pandemien. Befolkningen mener ikke at Stortinget trenger vaksiner først, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion om målingen.

Tirsdag spurte Opinion 390 nordmenn om de støtter beslutningen om at personer på Stortinget prioriteres i vaksinekøen. Clausen understreker at det er snakk om en førstedagsmåling. Resultatene kan derfor endre seg i løpet av uken.

Ikke anbefalt av FHI

Regjeringens vaksinestrategi har i stor grad lent seg på råd og anbefalinger fra Folkehelseinstituttet.

Men avgjørelsen om å vaksinere stortingspolitikere nå er tatt av regjeringen på egen hånd.

– Vi anbefaler at alle vaksinerer seg, men vi har ikke anbefalt at regjering, storting og departementer skal gå foran i køen nå. Dette som det nå er mye snakk om i avisene, det er noe som regjeringen har bestemt. Ikke noe som vi har anbefalt, sa FHIs Prebens Aavitsland til VG i går.

Flere stortingsrepresentanter har takket nei til å bli prioritert. Det samme har flere regjeringsmedlemmer. Blant politikerne som har valgt å benytte seg av vaksinetilbudet, er olje- og energiminister Tina Bru (H), arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H), forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H), kunnskapsminister Guri Melby og klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V).

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger