Her er Venstre-Trines klare advarsel til regjeringen

Først smalt regjeringen klimadøren i ansiktet på Venstre. Så kom langtidsplanen for forsvaret susende. – Underlig av regjeringen å begynne alle forhandlinger med ultimatum, sier Venstre.

Venstre-leder Trine Skei Grande

Venstre-leder Trine Skei Grande håper Høyre, Ap og Frp kommer sentrumspartiene i møte i arbeidet med langtidsplanen for forsvaret.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Dersom regjeringen ikke ønsker å lage et forlik med Venstre og KrF i forhandlingene, får de gå til Arbeiderpartiet for å sikre flertall for forsvarsbudsjettet.

Det slår Venstre-leder Trine Skei Grande fast etter at sentrumspartiene med Venstre i spissen har valgt å ta time out og stille seg på gangen i forhandlingene om Forsvarets langtidsplan.

Der ønsker Venstre og de andre sentrumspartiene å satse mer på hæren og heimevernet på bekostning av andre investeringer som ligger i forslaget til plan som regjeringen har presentert. Det har Høyre, Frp og Arbeiderpartiet sagt at de bare kan glemme.

Høyre, Frp og Aps forsvarsultimatum

Allerede i det andre forhandlingsmøtet satte Stortingets tre største partier et ultimatum:

  • Investeringer til jagerfly skal gå som planlagt.
  • Investeringer til ubåter skal gå som planlagt.
  • Det skal investeres i nye Poseidon overvåkingsfly.

Sentrumspartiene vil utsette investeringene til overvåkingsflyene, og heller bruke pengene til landforsvaret.

Nå kommer Venstre med det som ligner en trussel:

– Vi vil gjerne være med i forhandlinger, og vi bidrar gjerne til flertall for et bredt forlik, men da må det være noe vi kan stå for. Hvis regjeringen ikke ønsker å lage et forlik med Venstre og KrF på langtidsplanen, kan de heller ikke vente at vi blir med på et forlik på forsvarsbudsjettet. De to tingene henger sammen. I så fall vil vi støtte rammen, så må regjeringen bli enige med Arbeiderpartiet om innholdet i forsvarsbudsjettet, sier Grande.

Kan lage budsjettkaos

I klartekst vil det si at Venstre blir med å stemme på størrelsen på budsjettet, men at de forsøker å gjøre endringer innenfor rammen når forsvarsbudsjettet skal behandles i komiteen på Stortinget. Da vil i så fall alle deler av forsvarsbudsjettet potensielt være i spill, og det vil være mulig å få til forskjellige flertall avhengig av budsjettpost. Det vil føre til en meget uoversiktlig situasjon rundt denne delen av budsjettarbeidet for regjeringen og regjeringspartiene.

Formelt sett kan Venstre også gjøre dette på andre deler av budsjettet, og jo flere deler av budsjettet de bare støtter rammen på, jo mer uoversiktlig blir innholdet i helheten.

– Det blir en underlig høst hvis mindretallsregjeringen begynner alle forhandlinger med et ultimatum. Jeg håper de heller vil være med å forhandle, men da må det også være et handlingsrom som kan brukes til å trekke i vår retning. Det gjør det ikke i langtidsplanen for forsvaret slik saken står nå, sier Grande.

Hun minner på at Venstre har beveget seg et godt stykke mot de tre store partiene i arbeidet med langtidsplanen.

– Jeg har ikke sett noen bevegelse den andre veien.

SISTE NYTT

Siste meldinger