Beskyldningene om politisk spill hagler mellom Høyre og Sp

Forhandlingene om langtidsplanen for forsvaret hadde knapt kommet i gang før sentrumspartiene gikk på gangen og tok time out. Nå sier Høyre de frykter politisk spill.

F-35 Lightning II

Disse ligger inne i langtidsplanen for forsvaret, men Senterpartiet vil også øke pengebruken på landforsvar og heimevern.

Foto: HANDOUT / Reuters

– Jeg lukter lunta, spesielt fra Senterpartiet. De bakker ut av en hver reform som skal sikre at staten skal kunne ivareta sine oppgaver overfor egne innbyggere på en ordentlig måte. Senterpartiet burde mannet seg opp, for nå er det viktig å bygge opp den nasjonale forsvarsevnen, ikke la forsvaret bli distriktspolitikk.

Hårek Elvenes

Hårek Elvenes (H) mener Senterpartiet må ta ansvar for ikke å vri forsvarspolitikk fra hva som er viktig for forsvarsevnen til hva som er best for distriktene.

Foto: Pressefoto

Den bredsiden fyrer stortingsrepresentant og leder for Høyres forsvars- og beredskapsutvalg Hårek Elvenes av etter at det er klart at sentrumspartiene med blant annet Senterpartiet har valgt å stå på gangen når det forhandles om langtidsmeldingen for forsvaret.

Kommer til å prege Forsvaret i fremtiden

Planen kommer til å forme forsvaret i flere år fremover, og det er derfor Elvenes det er viktig med et bredt forlik på Stortinget.

– Det er viktig for Norge og Forsvaret at vi har en langsiktig plan for å gjenreise landets forsvarsevne. Historisk har Senterpartiet stilt opp for forsvaret, men nå virker det som om de bare er interessert i å drive politisk spill på enhver sak, sier Elvenes.

Det striden mellom Høyre, Ap og Frp på den ene siden og blant annet Senterpartiet på den andre siden står om, er hærens og heimevernets rolle i det fremtidige forsvaret.

Liv Signe Navarsete

Liv Signe Navarsete (Sp) er lite imponert over angrepet fra Hårek Elvenes i Høyre.

Foto: Jan Kåre Ness, Ness, Jan Kåre / NTB scanpix

Senterpartiet mener at man bør kutte ned på kostnadene til overvåkingsfly og heller styrke hær og heimevern.

– Dette handler ikke om distriktspolitikk men at vi vil ha et forsvar for hele landet. Både på landejorda, i lufta og til havs. Vi skal oppgradere jagerfly, vi skal oppgradere ubåtene og ha god overvåkingskapasitet, men vi skal også ha en landmakt. Det er det som nå skiller Senterpartiet fra de tre store partiene på Stortinget, og de er ikke villig til å bevege seg en centimeter, sier forsvarspolitisk talsperson Liv Signe Navarsete (Sp).

– Pinlig av Høyre

Elvenes avviser Navarsetets påstand om landmakt.

– Det ligger ingen svekkelse av Hæren i planen ettersom de skal styrkes med 20 milliarder kroner i løpet av planperioden. Forsvaret står ved kanten av stupet og klarer ikke å gjenopprette alle feil på en gang. Man må ta dette gradvis, og da må man begynne på Luftforsvaret og nye ubåter, sier Elvenes.

Navarsete avviser kritikken fra Høyre.

– Det er pinlig at Høyre går til angrep på Senterpartiet fordi Høyre ikke er villig til å betale like mye som oss på forsvaret. Vi har sagt at ikke kommer til å støtte en to tredjedels plan uten hæren og heimevernet. Det som skremmer meg er at de tre største partiene i Norge lukker øynene at Norge også trenger en sterk landmakt, sier Navarsete.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger