Nå starter drakampen om flystasjonen

I disse dager setter gruppelederne i de politiske partiene i Stortinget seg ned i forsvarskomiteen for å forhandle om langtidsplanen til Forsvaret. For innbyggerne på Andøya handler det om kommunens viktigste arbeidsplass.

Orion-fly på Andøya

Orion-flyene på Andøya kan bli historie dersom Stortinget velger å legge ned flystasjonen, det kan bety at 300 arbeidsplasser i kommunen forsvinner.

Foto: Arkiv / Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

Ordfører Jonni Solsvik Andøy kommune

Ordfører Jonni Solsvik i Andøy kjemper for å beholde kommunens viktigste arbeidsplass.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

– Det er viktig for oss å formidle det vi mener er viktig for Stortinget å ha klarhet i før en så stor sak skal avgjøres, sier ordfører i Andøy kommune, Jonni Helge Solsvik.

Solsvik var onsdag denne uke i Oslo for å informere politikerne fra Nord-Norge om konsekvensene av ei flytting av flystasjonen fra Andøy til Evenes. Forhandlingene på Stortinget kommer til å bli krevende, for det vil bli store omveltninger for enkelte forsvarsavhengige kommuner dersom planen blir vedtatt.

Å flytte dagens maritime overvåkningsfly fra Andenes til Evenes er blant de mest omstridte forslagene. Legges flystasjonen ned vil 300 arbeidsplasser bli nedlagt og 1 av 5 innbyggere vil bli berørt.

Stoler på partiene

4. november leverer forsvarskomiteen sin innstilling, og den 15. november skal et samlet Storting behandle saken. Det knytter seg spenning til hva det største opposisjonspartiet, Arbeiderpartiet (ap), vil lande på i denne saken. Andøy-ordføreren sier at han stoler på at alle partier setter seg inn i konsekvenser av en eventuell nedleggelse.

– Jeg setter min lit til at alle partier setter seg godt inn i de konsekvenser som blir beskrevet i langtidsmeldingen, men konsekvensene av nedleggelse av flystasjonen vår er langt større enn de som står beskrevet der, sier ordføreren.

Tro på delt løsning

Etter at forsvarets handlingsplan ble drøftet ble det klart at regjeringens støtteparti Venstre ikke støttet Høyre og Frps forslag om å legge ned Andøya flystasjon, og flytte den maritime luftovervåkningen til Evenes. Venstre fremmet et ønske om å beholde begge flystasjonene, og valgte å gå for en delt løsning.

Ordfører Solsvik har tro på at god argumentasjon om delt løsning kan nå frem på Stortinget.

– Hvis vi tar utgangspunkt i det som er i forslaget i langtidsmeldinga, så har vi tro på at å argumentere for og dokumentere virkeligheten av at den beste løsninga er en delt løsning kan nå frem.

Fokusert

Hele 140 representanter for fagbevegelsen og forsvarsansatte, forsvarsindustrien samt en lang rekke berørte kommuner og fylkeskommuner møtte i august opp til ei åpen høring om Forsvarets langtidsplan i Stortingets forsvarskomite.

Selv om Nord-Norge stilte mannssterkt i Oslo i august, var det ikke snakk om en nordnorsk agenda. Ordfører Jonni Solsvik fikk da to minutter på å legge fram argumentene sine på høringen.

– Det er viktig å være skjerpet og fokusert. Vårt syn kan bli viktig når Stortinget skal si sitt, sa Solsvik til NRK den gangen.