Hopp til innhold

Her er hun fungerende regjeringssjef

For første gang har en politiker med innvandrerbakgrunn fungert som norsk regjeringssjef under statsråd på Slottet. Det skjer samme dag som kong Harald markerer 50 år med pakistansk arbeidsinnvandring til Norge.

Arbeidsminister Hadia Tajik (Ap) var fungerende regjeringssjef i statsråd på Slottet fredag.

Arbeidsminister Hadia Tajik (Ap) var fungerende regjeringssjef i statsråd på Slottet fredag.

Foto: Arbeids- og sosialdepartementet

– Jeg tenker at nå er det snart ikke flere glasstak igjen å bryte for kvinner med innvandrerbakgrunn i Norge, sier arbeidsminister Hadia Tajik (Ap) til NRK.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) var begge fraværende under statsråd fredag. Dermed var Tajik fungerende regjeringssjef – som den tredje høyest rangerte av statsrådets medlemmer.

– Er du stolt på en dag som denne?

– Jeg er takknemlig. Det å i noen formelle sammenhenger fungere som regjeringssjef er en del av ansvaret ved å sitte i regjering. Det ansvaret tar jeg, sier Tajik.

Her er Hadia Tajik på vei inn til statsråd på Slottet. For første gang har en politiker med innvandrerbakgrunn tatt sete nærmest kongen.

Her er Hadia Tajik på vei inn til statsråd på Slottet. For første gang har en politiker med innvandrerbakgrunn tatt sete nærmest kongen.

Foto: Arbeids- og sosialdepartementet

50-årsfeiring

Samme dag som Tajik inntok plassen nærmest kongen under statsråd på Slottet, skal 50-årsjubileet for pakistansk arbeidsinnvandring til Norge markeres i Oslo.

Kong Harald skal selv delta på festlighetene i Oslo rådhus fredag kveld, og lørdag er det invitert til folkefest på Rådhusplassen.

– Selv om tidspunktet er tilfeldig, er det noe vakkert over at det sammenfaller med mine foreldres generasjons ankomst til Norge, sier Tajik, som selv har familiebakgrunn fra Pakistan.

Ap-nestlederen sier det er stram regi under statsråd på Slottet.

– Det er en formell setting, der statsrådene legger fram sine saker for kongen, som sanksjonerer dem. Det er ikke en anledning som innbyr til småprat, sier hun.

– Hyggelig menneske

Hadia Tajik har truffet kong Harald mange ganger, også i statsråd, ikke minst da hun var kulturminister i den rødgrønne regjeringen.

– Han er en god konge for dette landet, og et hyggelig menneske. Han er lett å snakke med, sier Tajik.

38-åringen fra Bjørheimsbygd i Rogaland har 12 års erfaring fra Stortinget. I dag er hun arbeidsminister og fra før har hun vært kulturminister samt politisk rådgiver og statssekretær ved Statsministerens kontor, samt i Arbeids- og inkluderingsdepartementet og Justis- og politidepartementet.

Før hun ble politiker på heltid arbeidet hun som journalist.

Tømrer Joachim Johansen titter opp i taket i den nye kuturscenen på det som skal bli Voldsløkka skole i Oslo. Jonas Gahr Støre og Hadia Tajik følger med.

STATSRÅD: Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik (t.h.), her sammen med statsminister Jonas Gahr Støre, har overtatt som arbeidsminister etter valget.

Foto: Tuva Tandre Melbye / NRK

AKTUELT NÅ