Hopp til innhold

Kongen fikk sin første mobiltelefon som 83-åring

Under pandemien så kong Harald seg tvunget til å ta det store spranget fra fasttelefon til mobiltelefon. Det fortalte kongen til stor latter under Stortingsmiddagen torsdag kveld.

Middag for stortingsrepresentantene på slottet

KONGENS TALE: Kong Harald holdt som vanlig en munter tale under den årlige Stortingsmiddagen på Slottet.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Kong Haralds tale er høydepunktet under den tradisjonsrike Stortingsmiddagen som holdes hver høst.

Han pleier å holde en tale med humor og selvironi. Det gjorde han i år også.

Kongen kunne fortelle at pandemien hadde tvunget ham til å ta i bruk ny og moderne datateknologi, fordi det var krevende å holde kontakt med de nærmeste.

– Stor var derfor gleden i familien da jeg fikk mobiltelefon. Det tok meg bare 40 år, sa kongen til mye latter.

TILHENGER AV FASTTELEFON: Kong Harald ledet statsråd på telefon under koronanedstengingen 15. mars 2020

Kong Harald ledet statsråd på fasttelefon under den første koronanedstengingen 15. mars 2020.

Foto: Dronning Sonja / NTB

Kristi Marie Skrede har dekket kongefamilien for NRK i 15 år. Hun sier det stemmer at kongen ikke har vært noen ivrig bruker av mobiltelefon.

– I motsetning til dronning Sonja har kong Harald ikke vist interesse for å følge med i tiden teknologisk. Dronning Sonja har applewatch og iPad og er oppdatert, men kongen har uttalt at det ikke har interessert ham å følge med digitalt, sier Skrede.

Statsbesøk Finland 2016.

Statsbesøk i Finland i 2016

Foto: Lise Åserud / NTB

Dette ble særlig tydelig under et besøk i Finland forteller Skrede.

– Under statsbesøket til Finland i 2016 stod promotering av norsk spillindustri på programmet. Da lette dronningen frem mobilen og var med på dataspill, mens kongen satt og så på.

Ropstad-spøk

Årets stortingsmiddag er den første på to år, fordi fjorårets middag ble avlyst på grunn av pandemien. Kongen startet sin tale med å erte representantene.

Han bedyret at Slottet hadde sjekket norske lover grundig og at de ikke trengte å innberette slottsmiddagen til skattemyndighetene.

Det har denne høsten vært mye bråk rundt toppolitikere, som tidligere KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad, som har blitt beskyldt for å utnytte stortingspolitikernes goder.

Ny kvinnerekord

Kong Harald gratulerte også det nye Stortinget med ny kvinnerekord.

Stortinget har 76 kvinner, som utgjør rundt 45 prosent av representantene. Men her ligger de folkevalgte fortsatt etter kongefamilien.

– Her i kongefamilien er den kvinnelige representasjonen hele 50 prosent. Ved votering er den ofte mye mer. Hvordan dette er mulig, er jeg usikker på, sa kongen muntert mens salen brøt ut i et latterbrøl.

Skrøt av Norge

Kong Harald hadde også mye han ville skryte av i talen.

Hvordan folk og folkevalgte i Norge taklet pandemien. De overlevende fra 22. juli-terroren, som imponerte kongeparet ved 10-årsmarkeringen. Et vellykket stortingsvalg og en verdig maktovertagelse.

Kongen skrøt av norske byråkrater. Han siterte også fra aftenbønnen til en erfaren embetskvinne:

– Kjære Gud, jeg ber om at den nye statsråden kan litt engelsk. Og så ber jeg om at han forstår regjeringens forhold til Stortinget. Og så skal vi ta oss av resten.

AKTUELT NÅ