NRK Meny
Normal

Her er høydepunktene fra valgsendingen i Stavanger

STAVANGER (NRK): Kommunalministeren spiller dataspill, Sandnes takker nei til frieri fra Stavanger, Trygve Slagsvold Vedum går til angrep på Jan Tore Sanner og en lokalpolitiker advarer «de store gutta».

Ordføreren i Utsira ønsket at kommunalministeren og Trygve Slagsvold Vedum skulle skrive hva kommunen kommer til å hete om ti år. Vedum ga kommunen et navn, men det ville ikke Sanner.

Valglogo

Kommunesammenslåing var temaet under kveldens valgsending. Kommunal- og moderniseringsminsiter Jan Tore Sanner (H) møtte Senterparti-leder Trygve Slagvold Vedum til debatt, og lokalpolitikere fra Rogaland sa sin mening om et av valgkampens mest betente temaer.

Her er noen av høydepunktene fra debatten:

Nektet å delta i T-skjortestunt

Sanner nektet å svare på flere av spørsmålene under debatten onsdag kveld. Han ville ikke si hvor mange kommuner han mener er nok. Kommunalministeren ville heller ikke si klart ja eller nei til tvangssammenslåing av kommuner.

Da programleder Atle Bjurstrøm sendte Sanner og Vedum på bakrommet med hver sin «Eg <3 Utsira»-trøye, og ba dem skrive hva de tror Utsira kommer til å hete om ti år på T-skjorta, var ministeren igjen lite medgjørlig.

Vedum skrev «Utsira :-)» mens Sanner valgte å ikke skrive noe som helst.

Sanner prøvde P3s kommunespill

I forbindelse med valget har P3 utviklet Kommunesammenslåingsspillet.

Da Jan Tore Sanner ble intervjuet av Niklas Baarli og Mathias Nylenna fra programmet «Verdens rikeste land», avslørte han at han har prøvd spillet flere ganger. Sanner tok deretter frem et nettbrett og spilte på direkten.

Jan Tore Sanner vil ikke gi et estimat på hvor mange kommuner han ønsker, men spiller gjerne NRKs kommunespill

Sandnes takket nei til nabobyens frieri

Ordførerne i landets fjerde og syvende største by, Stavanger og Sandnes, er sterkt uenige i spørsmålet om kommunesammenslåing.

Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgøe (H) vil gjerne at de to kommunene slår seg sammen, men det ønsker ikke Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap).

Programleder Atle Bjurstrøm forsøkte å vie de to ordførerne, men Wirak takket pent nei til tross for Helgøes klokkerklare ja.

Ordføreren i Stavanger, Christine Sagen Helgø, vil gjerne slå seg sammen med nabokommunen Sandnes, men det vil ikke Sandnes-ordfører Stanley Wirak.

Utsira-ordfører fleipet med Bush-familien

Programleder Atle Bjurstrøm påpekte at det i kommunestyret i Utsira, som består av elleve medlemmer, sitter flere personer med samme etternavn. Ordfører Marte Eide Klovning bekreftet at det var familiære forbindelser mellom enkelte.

– Men dette er ikke unikt for Utsira kommune, sa ordføreren, og fortsatte:

– Jeg vil gjette at det er familierelasjoner også i Haugesund kommune og i Stavanger kommune. Dessuten har du jo Bush-familien i USA og Stoltenberg-familien.

Kommunestyret i Utsira. Det politiske dynastiet sammenlignes med Bush-familien av ordfører Marte Eide Klovning.

Advarte «de store gutta»

Flere småpartier og valglister dannet med utgangspunkt i enkeltsaker, stiller til valg i år.

Nærbølista ble startet i protest mot kommunesammenslåing på 60-tallet. Nå har engasjementet mot sammenslåing fått ny næring, fortalte Nærbølistas ordførerkandidat Terje Mjåtveit under onsdagens debatt. Han advarte Sanner mot kraftige reaksjoner dersom kommunene på Jæren tvinges til å slå seg sammen.

– Eg vil sei någe de dei store karane: De må aldri tenkja på tvangssamanslåing - det blir et marakkels rondtforbi, smalt det fra Mjåtveit.

Kraftsalvens punchline kan oversettes slik: «Det blir ugrei stemning rundt om kring».

Terje Mjåtveit fra Nerbølista advarer Jan Tore Sanner om at det blir ugrei stemning hvis kommunene på Jæren tvinges til å slå seg sammen.
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger