Normal

– Jeg er en stabukk, så dere kommer ikke til å få et tall fra meg

STAVANGER (NRK): Kommunalminister Jan Tore Sanner satte seg på bakbeina og nektet å svare spørsmål om hvor mange kommuner han ønsker i Norge etter kommunesammenslåingen. Men det var ikke det eneste spørsmålet han snodde seg unna.

Jan Tore Sanner har ikke lyst til å fortelle programlederne hvor mange kommuner han ønsker.

Kommunalministeren nektet gjentatte ganger å svare på spørsmålet fra programlederne om hvor mange kommuner han ønsker i Norge.

Valglogo

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) startet onsdagens valgdebatt i sofaen på Stavanger kulturhus. Programlederne Niklas Baarli og Mathias Nylenna hadde et klinkende klart spørsmål.

– Hvor mange kommuner mener kommunalministeren at Norge bør ha?

– Jeg har motstått denne fristelsen i over to år. Siden dag én har dere journalister spurt meg om tallet. Hvis jeg gir deg et tall, kommer debatten til å kun handle om det tallet. Det vil jeg ikke, sier Sanner.

Sanner nektet gjentatte ganger å svare på spørsmålet, men sier til slutt at han ønsker færre kommuner enn det vi har i dag.

– Men jeg er en stabukk, så jeg kommer ikke til å gi dere et tall, sier Sanner bestemt.

Ordføreren i Utsira ønsket at kommunalministeren og Trygve Slagsvold Vedum skulle skrive hva kommunen kommer til å hete om ti år. Vedum ga kommunen et navn, men det ville ikke Sanner.

Unngikk flere spørsmål

Kommuneantallet var ikke det eneste spørsmålet kommunalministeren forsøkte å sno seg unna.

Underveis i debatten fikk Trygve Slagsvold Vedum og Jan Tore Sanner en utfordring om å skrive på en «Eg elskar Utsira»-t-skjorte om hva de tror kommunen vil kommer til å hete om ti år.

Vedum ville beholde navnet – og kommunen, mens Sanner droppet å svare.

– Jeg vil ikke blande meg i hva Utsira skal hete dersom den blir slått sammen med andre kommuner, var forklaringen fra kommunalministeren.

Sanner svarte heller ikke på spørsmålet fra motdebattant Trygve Slagsvold Vedum (Sp) om han var for eller imot bruk av tvang i kommunesammenslåinga.

– Jeg er tydelig på at frivillighet er beste utgangspunkt. Samtidig er flertallet på Stortinget og svært mange ordførere enige i at det må brukes tvang der én kommune hindrer sammenslåing for flere andre kommuner, sier han og unngikk dermed å ta et standpunkt.

Trygve Slagsvold Vedum vil at kommunalministeren skal svare på om han ønsker å tvinge enkeltkommuner til å slå seg sammen med andre.

– Livredd for å provosere

– Jeg forventet egentlig ikke konkrete svar. Sanner er livredd for å provosere noen. Så jeg er ikke overrasket over at han ikke svarte på spørsmålene, sier Vedum i etterkant av debatten på Stavanger kulturhus.

– Det er strategien til Høyre å bruke store ord om reformbehovet og være minst mulig konkret når det blir lokalt fordi de vet at det er der motstanden vil dukke opp. Dette er ikke et folkekrav. Dette er et ønske fra toppen, sier Vedum.

Sanner kontrer med at Vedum «drømmer om fortiden.»

– Senterpartiet mangler svar på hvordan kommunene skal løse sine oppgaver når det blir flere eldre og færre i yrkesaktiv alder. Vi er opptatt av å sikre gode velferdstjenester for innbyggerne også i fremtiden, skriver Sanner på SMS til NRK.

Jan Tore Sanner vil ikke gi et estimat på hvor mange kommuner han ønsker, men spiller gjerne NRKs kommunespill

– Jeg er ikke glad i politisk spill. Men dette spillet her, det synes jeg var moro! sier kommunalministeren om P3s kommunesammenslåingsspill.

– Sanner gjorde det rette

Trine Eilertsen, politisk redaktør i Aftenposten, mener Jan Tore Sanner gjorde det rette ved å ikke svare på spørsmålene.

– Hadde Sanner sagt et tall eller et navn, ville helvete vært løs, sier Eilertsen til NRK.

– Men han kunne ha vært tydeligere hvor store kommunene må være for å kunne løse de oppgavene han ser for seg. Erna Solberg har vært klar på det i Aftenposten, men Sanner er redd for å gå inn i diskusjonen, sier Eilertsen.

Hanne Skartveit, politisk redaktør i VG, er ikke overrasket over at Jan Tore Sanner ikke ville si hvor mange kommuner han ser for seg.

– Han har ikke sagt noe tall før, så det er ikke spesielt overraskende at han heller ikke gjør det nå, sier Skartveit.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger