NRK Meny
Normal

Her hagler skuddene bak krigshelt Trond Bolle dagen før han døde

En video viser den norske orlogskapteinen og spesialsoldaten Trond Bolle dagen før han og tre andre norske soldater ble drept av en veibombe i Afghanistan.

Videoen viser Trond Bolle i en skuddveksling dagen før han døde.

SE VIDEO: Her er marinejegeren Trond Bolle i en skuddveksling. Dagen etter mister han og tre andre norske soldater livet i et veibombeangrep.

Trond Bolle

Trond Bolle ble drept av en veibombe i 2010.

Foto: Forsvaret
Rolf J. Widerøe ( til h.) og Hans Petter Aass

Forfatterne av boka «Krigshelten – på innsiden av det hemmelige Norge» Rolf J. Widerøe ( til h.) og Hans Petter Aass.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix
Stedet hvor fire norske soldater mistet livet

Stedet hvor fire norske soldater mistet livet i Afghanistan i 2010.

Foto: Forsvaret

Videoen viser Bolle på jobb i Afghanistan. Han prater og gir instrukser på engelsk mens skuddene hagler i bakgrunnen.

Filmen er tatt opp lørdag ettermiddag 26. juni, dagen før han døde.

Da kjørte spesialsoldater inn i en landsby befolket av pasjtunere, som er en folkegruppe der mange sympatiserer med opprørsgruppen Taliban.

LES OGSÅ: Norsk krigshelt spionerte for NATO

– Kom raskt på sporet av de som sto bak veibomben

I boka «Krigshelten – på innsiden av det hemmelige Norge» skriver de to forfatterne Hans Petter Aass og Rolf J. Widerøe om livet til Bolle, den første nordmannen som har fått krigskorset med sverd etter andre verdenskrig.

Forfatterene Rolf Widerøe og Hans Petter Aass slår i boka fast at etteretningstjenesten ganske raskt kom på sporet av de ansvarlige bak veibomben.

– Norsk etteretning plukket ut to personer de mente var ansvarlige for angrepet ganske raskt. De to var av usbekisk opprinnelse og knyttes til Taliban. Norsk etteretning og Isaf ble veldig interessert i å få tak i disse to, sier Aass til NRK.

– Drept av lokalbefolkningen

– Det var to menn som kom fra samme landsby og som ble kjent med hverandre på en religiøs skole i Pakistan, sier Widerøe.

En av de som sto bak angrepet ble pågrepet tidligere i år. Han sitter i fangenskap i Bagram-basen i USAs varetekt. Han skal overleveres til afghanske myndigheter, forteller forfatterne.

– Vårt arbeid har avdekket at det var lokalbefolkningen som drepte den andre personen bak angrepet fordi de var lei av aktivitetene hans i området, sier Widerøe.

LES OGSÅ: Her ble fire norske soldater drept

Mottok krigskorset post mortem

De fire soldatene som ble drept var del av stabiliseringslaget ved basen utenfor Maimana i det nordlige Afghanistan. De var på oppdrag i Almar sør i Faryab da de ble rammet av bomben i veikanten.

Trond Bolle (41), Andreas Eldjarn (21), Simen Tokle (24) og og Christian Lian (31) ble drept 27. juni 2010 da kjøretøyet de satt i ble rammet av en veibombe på et ISAF-oppdrag i byen Almar i Faryab-provinsen i Afghanistan.

Bolle ble i januar 2011 tildelt Krigskorset med sverd. Bolle var den første soldaten som mottar Krigskorset med sverd for innsats i krig etter andre verdenskrig.

Medaljen er Norges høyest rangerte utmerkelse, og er tildelt 147 nordmenn. I juni 2009 ble det bestemt å gjenoppta tildelingen av medaljen.

Familen Bolle

Familien til Trond Bolle mottok krigskorset med sverd.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger