Hopp til innhold

Hemmelig Telenor-rapport slo kvinnealarm

Allerede i 2004 fortalte kvinnelige ledere i Telenor om en ubehagelig mannskultur. I en hemmelig rapport beskrev kvinner hvordan viktige beslutninger ble tatt i uformelle mannlige nettverk, og at kvinner ble forbigått.

Jon Fredrik Baksaas

Tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas, ble flere ganger bedt om å bedre kvinneandelen i selskapets ledelse av Næringsdepartementet. Og i den hemmelige rapporten fra 2004 fortalte kvinner i selskapet om vanskelige vilkår for kvinnelige ledere.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

I desember 2004 omtalte Dagens Næringsliv en intern Telenor-rapport, der kvinner i konsernet forteller om en mannskultur hvor kvinner tilsidesettes.

15 kvinner fra ulike ledernivåer ble dybdeintervjuet og beskrev et konsern der det var vanskelig å være kvinne, der kvinner ble oversett, og fremsto som ledere utad, men med liten makt innad.

«Det var som å snakke til veggen. De tok ikke signalene som ble gitt, og det var jo ikke annet enn signaler vi kunne gi»

Odd Eriksen

Kvinnene i undersøkelsen beskrev hvordan beslutninger ble tatt i uformelle mannlige nettverk og at ledelseskulturen var dominert av såkalte maskuline verdier, og at mannlige sjefer helst hentet andre menn til lederstillinger.

«Mannskulturen dominerte»

«Jon Fredrik Baksaas var lite opptatt av mangfold i ledelsen. Middelaldrende, hvite menn hadde det enklest», forteller en tidligere kvinnelig Telenor-ansatt til NRK.

En annen tidligere ansatt bekrefter innholdet i undersøkelsen.

«Særlig sosialt var det mannskulturen som dominerte, selv om det fantes faglige muligheter», sier en annen kvinne som har forlatt Telenor.

To år etter rapporten var det fremdeles ingen kvinner i konsernledelsen. Regjeringen uttrykte i 2006 irritasjon over at daværende konsernsjef Baksaas utnevnte to nye menn til konsernledelsen.

«Som å snakke til veggen»

– Vi hadde flere kontaktmøter med styreleder og administrerende i Telenor hvor vi tok opp skjevheten i Telenors kjønnsbalanse, sier Odd Eriksen, tidligere næringsminister (Ap).

Odd Eriksen

Tidligere næringsminister Odd Eriksen, hevder Baksaas ikke ville lytte når han etterlyste flere kvinner i Telenors ledelse.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Hva sa du da?

– Det er jo en kjent sak at det var få kvinner i ledelsen av Telenor, og vi ba både styreleder og direktør om å rette opp skjevheten ved anledning. De fulgte med på det vi sa, og det er jo høflige mennesker. Det ga ingen resultater selv om vi tok det opp ved gjentatte anledninger, sier Eriksen.

Følte du at du talte for døve ører?

– Ja, det er åpenbart, det var som å snakke til veggen. De tok ikke signalene som ble gitt, og det var jo ikke annet enn signaler vi kunne gi.

NRK har vært i kontakt med tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas, som ikke vil la seg intervjue.

«Problemstillingen er sammensatt», svarer Baksaas i en tekstmelding.

Har «ambisiøst mål»

Fremdeles får Telenor kritikk får manglende kvinnesatsing, 11 år etter at rapporten ble skrevet.

«Telenor erkjenner at kvinneandelen i lederposisjoner er for lav. I dag er andelen blant Telenors øverste 180 ledere på 18 prosent. Vi har som mål at kvinneandelen i topplederstillinger skal opp til 25 prosent innen utgangen av neste år, og videre til 30 prosent innen de påfølgende fem årene. Dette er et ambisiøst mål,» skriver informasjonssjef Atle Lessum i en e-post.

Ifølge Lessum har Telenor erfart at det er mer krevende å motivere kvinner til utenlandsopphold enn menn.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger