– Lurer på om Telenor virkelig vil ha kvinner på toppen

Likestillingsombud Sunniva Ørstavik reagerer kraftig på VGs sak om at Telenors sterkeste kvinnelige kandidater ikke reellt ble vurdert som ny toppsjef i selskapet.

Sunniva Ørstavik

- Det er alvorlig dersom man har gitt feil opplysninger til statsråden, sier likestillingsombud Sunniva Ørstavik.

Foto: JON-ARE BERG-JACOBSEN / LDO

VG skriver tirsdag at ingen av Telenors antatt sterkeste kvinnelige kandidater ble innkalt til intervju til jobben som ny konsernsjef.

Det gjelder Norges-sjef Berit Svendsen, Danmark-sjef Hilde Tonne og nåværende NHO-sjef Kristin Skogen Lund, som tidligere satt i toppen i Telenor.

Berit Svendsen

Norges-sjef Berit Svendsen i Telenor skal ikke ha vært innkalt til et intervju i forbindelse med toppjobben i Telenor, men var i samtale med hodejegerfirmaet Egon Zender.

Foto: Telenor

Avisen mener ansettelsen av Sigve Brekke som ny konsernsjef i realiteten var en skinnprosess, til tross for at næringsminister Monica Mæland ba styrelederen om å lete etter en kvinne.

Likestillingsombud Sunniva Ørstavik reagerer på opplysningene som kommer frem i avisen, og kaller det alvorlig dersom ikke daværende styreleder Svein Aaser har tatt bestillingen fra sin største eier alvorlig.

Og det er naturligvis veldig alvorlig hvis de har gitt feil opplysninger til statsråden. Jeg begynner å lure på om det er slik at Telenor ikke vil ha kvinner på toppen, sier Ørstavik.

– Spent på hva Mæland vil gjøre

Ørstavik sier at hun nå er spent på hva statsråden vil gjøre, sett i lys av signalene om at selskaper med statlig eierskap bør jobbe for å få opp kvinneandelen.

– Jeg er veldig spent på hva Mæland vil gjøre, og hvilke eventuelle sanksjoner hun vil sette bak de tydelige forventingene hun har satt til Telenor sitt styre, sier Ørstavik.

NRK har foreløpig ikke lyktes å få gjort et intervju med næringsministeren, som er på reise i Bergen tirsdag.

Kristin Skogen Lund

Nåværende NHO-sjef og tidligere Telenor-direktør sier at hun ikke ble kontaktet i forbindelse med at Telenor skulle finne ny toppsjef.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Både Venstre-leder Trine Skei Grande og skipsreder Elisabeth Grieg reagerer kraftig på opplysningene i avisen.

– Nå må næringsminister Monica Mæland se til at denne kulturen ikke setter seg i norsk næringsliv, understreker Grande overfor VG.

– Kvinner med helt til slutt

I et intervju med NRK 21.mai sa daværende styreleder Svein Aaser:

– Vi hadde med oss i sluttrunden både kvinner og menn. Jeg må innrømme at det ikke var utenlandske kvinner med. Vi fant ikke utenlandske kvinner som passet til denne store jobben. Men vi fant flere gode kandidater i Norge, sa Aaser.

Kvinnelige kandidater skal ha været med i prosessen helt til det gjensto mindre enn en håndfull, ifølge daværende styreleder.

– Det var fordi vi måtte legge på en ekstra dimensjon, som betød den internasjonale ledererfaringen. Det å være vant til å jobbe med kultur og forskjellige mennesker i forskjellige land, det var avgjørende til sist, sa Aaser.

NRK har ikke lyktes i å komme i kontakt med tidligere styreleder Svein Aaser så langt tirsdag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger