NRK Meny
Normal

Kaller inn fungerende styreleder i Telenor på teppet

Næringsminister Monica Mæland (H) sier hun fikk garantier for at prosessen som førte til at Sigve Brekke ble konsernsjef i Telenor var grundig og bred. Nå vil hun ha flere svar.

Næringsminister Monica Mæland

Næringsminister Monica Mæland (H) vil ha svar på spørsmål rundt ansettelsesprosessen av Sigve Brekke som ny konsernsjef i Telenor.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Avgått styreleder i Telenor Svein Aaser har garantert for at det var kvinner med i sluttfasen før Sigve Brekke ble ansatt som ny konsernsjef i Telenor. Aaser måtte gå som styreleder etter at Mæland mistet tillit til ham på grunn av håndteringen av korrupsjonssaken mot VimpelCom.

Tirsdag avslørte VG at de tre mest aktuelle kvinnene til å ta over sjefsstolen i Telenor ikke engang ble kontaktet om jobben.

Nå sier næringsminister Mæland at hun kommer til å kalle fungerende styreleder Frank Dangeard i Telenor inn på teppet for å få vite hva som skjedde i kulissene da Brekke ble ny konsernsjef.

Næringsministeren vil ha mer kvinne-informasjon

– Departementet ansetter ikke ny konsernsjef, og vi peker ikke på kjønn. Det er det styret som gjør. Det er også slik at styret fortløpende orienterer oss om prosessen, og jeg har vært opptatt av at rekrutteringsprosessen skulle være så bred og grundig som mulig. Det har styret bekreftet, sier Mæland til NRK.

På spørsmålet om hun har tillit til den informasjonen hun har fått av tidligere styreleder Aaser, sier Mæland:

– Jeg kan ikke forholde meg til annet enn det jeg har fått vite av Telenor-styret. Jeg fikk garantier om at prosessen var grundig og god fra styrets side.

Da Brekke ble utnevnt som konsernsjef nektet Aaser å svare på spørsmål om kvinner i rekrutteringsprosessen i flere dager. 21 mai valgte han å svare i NRK. Da sa han:

– Vi hadde både kvinner og menn med oss i sluttrunden. Jeg må innrømme at det ikke var utenlandske kvinner med, for vi fant ikke utenlandske kvinner som passet denne store jobben. Men vi fant flere gode kandidater i Norge.

Mæland holder fast ved at hun, så langt hun har oversikt over, har fått nødvendig informasjon.

Visste du om det var kvinner med helt til slutt?

– Jeg kommer ikke til å kommentere mer enn at jeg ble orientert om at styret hadde en bred og grundig tilnærming.

Telenor avviser alle påstander

I en pressemelding fra Telenor tirsdag ettermiddag skriver tele-giganten at ansettelsen av ny konsernsjef ble grundig gjennomført etter beste praksis internasjonalt.

I pressemeldingen redegjør Telenor for saksgangen på følgende måte:

  • Styret i Telenor engasjerte et av verdens mest anerkjente rekrutteringsbyråer med lang og bred erfaring fra rekruttering av toppledere og styreledere, blant annet for flere av Norges største virksomheter.
    Alle medlemmene av styret og konsernledelsen i Telenor ble intervjuet om sin vurdering av medlemmene av konsernledelsen og andre interne kandidaters egnethet til konsernsjefjobben.

  • Styret og konsernledelsen ble også intervjuet om hvilke kvalifikasjoner de mente en ny konsernsjef måtte ha. Intervjuene dannet grunnlaget for en grundig kandidatprofil som ble utarbeidet av rekrutteringsfirmaet og godkjent av nominasjonskomiteen i styret. De viktigste kvalifikasjonene i profilen var god kjennskap til norsk samfunnsliv og politikk, bred internasjonal erfaring, ikke minst fra Asia der Telenor har mer enn 50 prosent av virksomheten.

  • Rekrutteringsfirmaet lagde i tillegg en liste med ca. 20 aktuelle eksterne kandidater av begge kjønn. I denne prosessen ble alle konsernledelser og styrer i store norske virksomheter, samt eksisterende og tidligere medlemmer av toppledelsen i internasjonale telekombedrifter, kartlagt og vurdert.

  • Nominasjonskomiteen i styret valgte på bakgrunn av dette ut en liste kandidater som ble intervjuet av rekrutteringsfirmaet eller daværende styreleder i Telenor, Svein Aaser.

  • En rekke interne og eksterne kandidater av begge kjønn ble deretter intervjuet av nominasjonskomiteen.

  • I en siste runde ble tre kandidater, både interne og eksterne, intervjuet av et samlet styre.

  • Et enstemmig styre konkluderte med at Sigve Brekke var den beste kandidaten til jobben som konsernsjef i Telenor.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger